Vårdar du personer på särskilda boende för äldre, patienter inom geriatrisk sjukvård eller äldre sköra personer i primärvården? Då kan detta webbstöd vara användbart. Syftet är att ge yrkesverksamma vägledning i arbetet med omvårdnad och annan icke-farmakologisk behandling för sköra äldre. Webbstödet redogör för senaste evidensen inom åtta områden, viktiga för de äldres hälsa och välbefinnande.
Se mer
Den här webbutbildningen har tagits fram för att stötta hälso- och sjukvårdspersonal i primärvården i arbetet med barn och ungdomar som har ohälsosamma matvanor eller som är otillräckligt fysiskt aktiva. Kursen ger en introduktion till insatsen Familjestödsprogram.
Se mer
På denna kurs lär du dig hur du kan upptäcka förändringar på fötterna genom att göra en enkel fotstatus med hjälp av stämgaffel, monofilament och doppler. Vi testar blodsocker och lär oss om komplikationer på fötterna som kan uppstå, samt hur en bra sko är uppbyggd.
Se mer
2,5-dagarskurs för kvalitetssäkrade mätningar av lungfunktion, spirometri. Ta spirometri-körkort enligt nationell standard som tar upp allt från patientinformation och undersökning till tolkning av spirometriresultat. I första hand för läkare eller sjuksköterska i primärvården.
Se mer
Arbetet med levnadsvanor är en viktig del av primärvårdens uppdrag. För att implementera ett arbetssätt behövs ofta tydliga processer och rutiner. Denna utbildning ger dig kunskap om såväl hur primärvårdspersonal bör arbeta med levnadsvanor och hur arbetet kan struktureras på enheten.
Se mer
Denna utbildning vänder sig till sjuksköterskor som bedömer patientens vårdbehov i den initiala vårdkontakten som kan vara i telefonen, digitalt eller på mottagningen.
Se mer
Dagen kommer innehålla föreläsningar som rör försäkringsmedicin på vårdcentralen, praktiska övningar och intressanta diskussioner.
Se mer
Akademiskt Primärvårdcentrum bjuder in till en repris av vårens uppskattade webbinarium för omhändertagande av patienter med postcovid i primärvården. Ur programmet: aktuellt kunskapsläge, utredning och möjlig behandling av kardiovaskulär dysautonomi och vilken rehabilitering som kan hjälpa.
Se mer
Öppet forum via Teams – Information om Diabetes grupputbildningsmaterial – ett verktyg vid diabetes gruppträffar på vårdcentral
Läs merGruppbaserad patientutbildning är ett viktigt stöd för att personer med diabetes ska klara sin egenvård. Genom att deltagare i grupp delar kunskap och erfarenheter, inspirerar de varandra till att förändra levnadsvanor. Grupputbildning vid diabetes är därför en viktig del av behandlingen.
Se mer
Fokus under kurstillfället är hur vi i primärvården kan bedöma personers aktivitetsnivå och dokumentera detta samt vilka insatser som kan göras för att stödja en person till ökad aktivitet. Även principer och grundbegrepp inom fysisk aktivitet gås igenom.
Se mer
Regional nätverksträff för läkare med särskilt försäkringsmedicinskt uppdrag och rehabkoordinatorer
Läs merDe regionala nätverksträffarna under hösten kommer handla om personer som är sjukskrivna men som av olika anledningar står långt i från arbetsmarknaden. Det kan bero på långvarig sjukskrivning, att man är arbetssökande och/eller hälsotillståndet medför att man behöver byta bana i arbetslivet.
Se mer
Interprofessionell utbildning lämplig för alla som vill få ökad kunskap och förståelse för det lokala arbetet med FaR. Det senaste inom FaR-arbetet i Stockholm presenteras samtidigt som FaR-metoden inklusive blanketter gås igenom.
Se mer
Välkommen till våra fortbildningar med fördjupning i aktuella ämnen. Vi erbjuder föreläsningar på onsdagar och torsdagar via Teams som ger inspiration och ny viktig kunskap varvat med diskussion och möjlighet att ställa frågor direkt till våra föreläsare.
Se mer
Region Stockholms nätverk för omvårdnadspersonal inom primärvård: Tema svårläkta sår - ett alltid aktuellt område där det nu kommit ett personcentrerat standardiserat vårdförlopp
Läs merVi erbjuder digitala föreläsningar på torsdagar som ger inspiration och ny kunskap som varvas med diskussion och möjlighet att ställa frågor direkt till våra föreläsare.
Se mer
Fysisk aktivitet har god effekt på hälsa, kognitiv funktion och ger även minskade symtom för barn med autism eller ADHD. Vid detta tillfälle får du mer kunskap om effekterna av fysisk aktivitet vid autism och ADHD samt redskap för att öka barns fysiska aktivitetsnivå.
Se mer
Målet med den här kursen är att du ska kunna genomföra en nutritionsbedömning, planera lämplig nutritionsvård, utvärdera åtgärder i samråd med patienten och vid behov förskriva kosttillägg. Kursen ger dig rätt att förskriva kosttillägg.
Se mer
Update Pascal för läkare och sjuksköterskor - Hur kan vi undvika patientsäkerhetsrisker vid förskrivning av helförpackningar till dospatienter?
Läs merVälkommen till ett fortbildningstillfälle om patientsäker förskrivning av helförpackningar till dospatienter i Pascal
Se mer
Update geriatrisk omvårdnad för sjuksköterskor och undersköterskor inom äldrevård: Sömn och sömnsvårigheter hos äldre
Läs merVälkommen till våra fortbildningar med fördjupning i aktuella ämnen. Vi erbjuder föreläsningar på tisdagar via Teams som ger inspiration och ny viktig kunskap varvat med diskussion och möjlighet att ställa frågor direkt till våra föreläsare.
Se mer
Vill du lära dig, eller uppdatera dina kunskaper, om varför och hur man mäter ankel-armtryck och räknar ut ankel-armindex? Under eftermiddagen får du teoretisk kunskap om perifer cirkulation i benen och sedan öva på att mäta ankel-armtryck med doppler, något man bör kunna erbjuda på en vårdcentral.
Se mer
Sjukskrivning som en del av vård och behandling upplevs ofta som en utmaning för läkarkåren. Kursen förmedlar övergripande grundläggande kunskap som är viktig för att förstå och underlätta arbetet. Lämplig t.ex. för dig som väntar på att få gå ST-utbildningen eller vill uppdatera din tidigare kunskap.
Se mer
Akademiskt primärvårdscentrum (APC) bjuder in till en inspirationsdag om levnadsvanor som hjärt-och kärlprevention. Hur vi i vården kan stödja patienter till hälsosamma matvanor, ökad fysisk aktivitet, tobaksfritt liv och mindre riskfylld alkoholkonsumtion.
Se mer
Sömn är grundläggande för människans hälsa och välbefinnande. Via en 1,5 dagars digital kurs får du som sjuksköterska lära dig att bedöma sömnstörningar och behandla Insomni med sömnrestriktion i grupp. Sömnrestriktion är ett av förstahandsvalen vid behandling av Insomni enligt kloka listan.
Se mer
Juridiken kring intygsskrivning. För alla professioner inom primärvårdsrehab som utfärdar intyg. (FULLBOKA)
Läs merVilka juridiska krav ställs på de intyg och utlåtande som du som legitimerad personal inom primärvårdsrehabilitering utfärdar? På kursen läggs stort fokus på genomgång av de grundläggande krav som ställs på utredning, bedömning och utformning av intyg för olika ändamål.
Se mer
Välkommen till våra digitala fortbildningar med fördjupning i aktuella ämnen. Vi erbjuder föreläsningar på onsdagar och torsdagar via Teams som ger inspiration och ny viktig kunskap varvat med diskussion och möjlighet att ställa frågor direkt till våra föreläsare.
Se mer
Arbetsförmågebedömning är en central komponent i det försäkringsmedicinska arbetet som denna kurs syftar att underlätta.
Se mer
Träning kopplat till olika sjukdomstillstånd! Detta är kvällens föreläsningsämne där Eva Andersson från Gymnastik- och idrottshögskolan ska guida oss. Eva är läkare, docent och högskolelektor och har ett stort engagemang för FaR, fysisk aktivitet på recept.
Se mer
Akademiskt primärvårdscentrum bjuder in till en utbildningsdag för arbetsterapeuter i ME/CFS och postcovid. Dagen består av en blandning av utbildning och workshop.
Se mer
Den här fördjupningskursen är för dig som arbetar i primärvården med patienter med typ 2 diabetes och som har gått grundkursen Diabetes i primärvården (7,5hp), eller redan har goda kunskaper om diabetes. Kursen ger dig kunskaper och erfarenheter om den senaste forskningen och stärker din förmåga att arbeta förebyggande med diabetes och dess komplikationer.
Se mer
Kursen avser att ge formell och reell kompetens till den som handleder AT-, BT och/ eller ST-läkare i allmänmedicin i Region Stockholm eller som planerar att göra det. Det är obligatoriskt att ha gått handledarkurs för att handleda utbildningsläkare.
Se mer
Insikt innebär en medvetenhet om sina styrkor/svagheter och avgörande för motivation till förändring. Vid funktionshinder/skada kan känslan av att vara lika kapabel att tänka, förstå saker på samma sätt som innan och därför svårigheter att motivera sig till träning eller aktivitet på ett nytt sätt.
Se mer
Genom en digital nätverksträff erbjuds möjlighet för förskrivare och aktivitetsarrangörer att träffas. Hela 22 träffar erbjuds under 2023, varje kommun eller stadsdel i Stockholms län finns representerad. Träffarna ger kunskap om varandras verksamheter vilket underlättar ordinationen av FaR. Förskrivarna får möjlighet att kartlägga aktiviteter i sitt närområde och aktivitetsarrangörerna får berätta om sin verksamhet.
Se mer
En möjlighet för dig med förkunskaper inom samtalsstilen MI-motiverande samtal att fortsätta utveckla dina personcentrerade samtal genom att under 1 timme repetera och öva MI praktiskt. Vid varje träff gör vi tillsammans en agenda och upplägg utifrån dina önskemål. Du väljer antal datum du vill delta.
Se mer
1/4