- Cancersjukdomar
- Endokrina sjukdomar
- Försäkringsmedicin
- Levnadsvanor
- Lung- och allergisjukdomar
- Läkemedel
- Nervsystemets sjukdomar
- Psykisk hälsa
- Smärta
- Våld i nära relationer
- Äldre personers hälsa
- Update - allmänmedicin
- Update - omvårdnad
- Update - primärvårdsrehab
- Stödmaterial kvalitetsarbete
- Reportagebank utveckling
- Fortbildning & kvalitetsstöd
- Reportagebank utveckling
- Befintlig sida: Arbetsmodell som ska förebygga fallskado...
Arbetsmodell som ska förebygga fallskador hos äldre
Ett träningsprogram med balans- och styrketräning för att minska fallskador hos äldre har rönt framgång i Nya Zeeland. Nu används metoden i ett pilotprojekt i vår norra länsdel med stöd av AVC Mörby.
En sladd som ligger i vägen, ett halt duschgolv eller en knölig matta. Orsaker bakom fallolyckor är många och drabbar årligen allt fler äldre. Årligen vårdas cirka 70 000 personer i Sverige på sjukhus på grund av fallskador som lett till frakturer. Många olyckor kan förebyggas.
I ett pilotprojekt prövas en ny arbetsmodell. Den går ut på att träning i hemmiljö ska motivera äldre att träna med stöd av hemtjänstpersonal och fysioterapeuter. Projektet sker i samverkan mellan FoU Nordost, AVC Mörby samt hemtjänst och biståndshandläggarenheten i Danderyds kommun.
– Förebyggande insatser blir allt viktigare i takt med att befolkningen blir äldre och bor kvar i hemmet med stöd av hemtjänst och primärvård, säger Lina Palmlöf, projektledare och forskningsledare på FoU Nordost.
– Att förebygga fall kan göra en stor skillnad då man vet att det första fallet har en avsevärd påverkan på den äldres funktionsnivå och framtida hjälpbehov.
I pilotprojektet ska träningsmetoden Otago som rönt stora framgångar i Nya Zeeland användas.
– Aktuell forskning visar att den effektivaste åtgärden för att minska antalet fall är att träna balans, muskelstyrka samt uthållighet som Otago bygger på, säger
Cristina Olsson, samordnare på AVC Mörby.
Sjukgymnaster som arbetar med hemrehabilitering i primärvården har utbildas i Otago. De som medverkar från hemtjänsten har fått en introduktion i hur
övningarna kan utföras och hur de kan stödja sina klienter under träningen. Totalt ska 16 patienter/klienter som har fyllt 75 år, har förhöjd risk att falla och har hemtjänst, få ett individuellt utformat träningsprogram enligt Otago.
Med stöd av hemtjänstpersonal en ska den äldre sen träna styrke- och balansövningar i hemmet, två gånger i veckan under en tremånadersperiod. Både före och efter träningsperioden får de äldre skatta sin livskvalitet och
rädsla att falla och genomföra funktions- och balanstest.
Träningen sker i nära samarbete med sjukgymnasterna som ordinerar träningsprogrammet, handleder hemtjänstpersonalen i hur de ska stötta den äldre med träningen och följer upp insatserna under träningsperioden. De äldre patienterna/klienterna och personalen kommer att intervjuas om hur de upplevt upplägg, metoden och samarbetet.
– I dag uppdagas fallrisken ofta för sent när en person redan fått en fallskada. Det finns mycket att vinna på att arbeta mer metodiskt och förebyggande, säger Christina.
Datainsamlingen förväntas vara färdig under hösten 2018 och därefter analyseras och presenteras resultaten. Enligt Jenny Nilsson, sjukgymnast på Mörby Rehab och adjungerad klinisk adjunkt (AKA) på AVC Mörby, har projektet
redan gett ringar på vattnet.
– Vi har ett mer strukturerat samarbete med kommunen. Vi diskuterar möjligheten att de äldre som avslutat sitt träningsprogram ska kunna fortsätta med det i någon form med hjälp av hemtjänstens personal via ett så kallat egenvårdsintyg, avslutar Jenny Nilsson.
Senaste nyheterna
- Lyckat med FaR-mottagningar för att främja psykisk hälsa
- Samtalsguide och hälsoplan kan underlätta arbetet på Äldrevårdsmottagning
- Vården av astma och KOL-patienter fick ett lyft!
- Hur fungerar konsultationen?
- Hjärtsviktskoll!
- Projekt ska bryta farlig ensamhet bland äldre
- Risk för diabetes upptäcks vid vanlig tandläkarundersökning
- Program mot våld
- Må bra med kultur
- Bli tobaksfri på nytt sätt med recept!