Forskning & innovation

Vi bedriver forskning och innovation som kännetecknas av mångfald och excellens, inriktad på betydande folksjukdomar och hälsoproblem relevanta för primärvården. Målet är att säkerställa god, jämlik och evidensbaserad vård. APC är en drivande kraft som integrerar forskning, innovation och klinisk verksamhet, där vårdcentralerna fungerar som centrala nav i utvecklingen.

Forskare och doktorander som är knutna till APC bedriver en mängd forsknings- och innovationsprojekt som riktar sig mot behov inom primärvården. Exempel på sådana projekt inkluderar förbättring av tidig upptäckt, utredning, behandling och rehabilitering för patienter med kroniska sjukdomar som hypertoni, svårläkta sår, diabetes, psykisk ohälsa, astma, allergi, KOL, stroke och cancer - samt våld i nära relationer.

 

Uppdrag

Uppdraget är att stärka och främja klinisk forskning inom primärvården genom att skapa gynnsamma förutsättningar för forskning och innovation i samarbete med hälso- och sjukvården, akademin och andra relevanta aktörer, både lokalt, nationellt och internationellt.

Kontakta oss gärna!

Är du intresserad av forskning finns flera olika former för samarbete. Det kan handla om allt från att utbyta erfarenheter och lösa specifika problem till större forskningsprojekt. Hör av dig till oss!

Linda Nyberg

Enhetschef: Stöd för forskning och innovation

Jeanette Westman

Verksamhetschef APC
Professor
Distriktssköterska

 

Starka forskningssatsningar i primärvården

APC har intensifierat satsningarna på forskning kring folksjukdomar inom primärvården, vilket bland annat har resulterat i nya forskningsmedel, förbättrad infrastruktur för kliniska prövningar och utökade samarbeten med sjukhus och ledande forskargrupper. Här kan du ta del av några av satsningarna.

Välkommen till seminarieserie om forskning!

Akademiskt primärvårdscentrum och Karolinska Institutet lanserar en ny seminarieserie för forskare inom allmänmedicin och primärvård. Syftet är att stärka utbildningsmiljön och främja samarbeten mellan forskare. Seminarierna hålls var fjärde vecka, med en blandning av fysiska möten och digitala träffar via Zoom.
12/9, kl 13.30-16.25, Zoom-möte >>

3/10, kl 13.30-16.25, Liljeholmens universitetsvårdcentral

7/11, kl 13.30-16.25, Zoom-möte >>

 

Forskningskollegium

Vid APC finns ett Forskningskollegium som leds av APC:s verksamhetschef, enhetschefer och våra adjungerade och förenat anställda professorer. De arbetar med att samordna, utveckla och stimulera primärvårdsforskning.

Forskningsartiklar 2023

Här har vi samlat alla vetenskapliga artiklar av forskare knutna till APC som publicerades under 2023 i olika vetenskapliga tidskrifter.

Primärvårdens medverkan i forskning

Primärvården har en viktig roll i att driva utvecklingen av evidensbaserad medicin och förbättra vårdmetoder. Den här modellen visar hur primärvården på olika nivåer medverkar i forskningen - med allt från att samla in data och inkludera patienter till att initiera och leda stora forskningsstudier.

Från student till docent

Från student till docent är ett initiativ inom Region Stockholm och Karolinska Institutet som syftar till att stötta studenter och forskningsintresserade medarbetare på deras väg mot docentur genom en rad olika insatser. Läs mer om hur insatserna kan stödja din akademiska resa här.

 

TIPS: Livsstilsrådgivning kan leda till att fler blodtryckspatienter får nödvändig läkemedelsbehandling

En studie från APC tyder på att blodtryckspatienter som får livsstilsrådgivning i primärvården oftare behandlas med de blodtryckssänkande och blodförtunnande läkemedel de behöver, jämfört med de som inte får sådan rådgivning.

TIPS: 20 forskningsprojekt i primärvården får finansiellt stöd

I en särskild satsning har Forskningsrådet, en samverkansorganisation mellan Region Stockholm och Karolinska Institutet, beviljat medel till 20 forskningsprojekt som syftar till att förbättra och fördjupa kunskapen inom primärvården. Här ser du en lista över alla forskare och doktorander som är knutna till APC, och som har beviljats medel för att utföra studier.

TIPS: Stort projekt utveckla primärvårdsanpassad behandling för patienter med långvarig trötthet

Ett forskningsprojekt från Gustavsbergs universitetsvårdcentral har fått stora forskningsanslag för att undersöka om så kallad transdiagnostisk kognitiv beteendeterapi kan hjälpa patienter med svår och långvarig trötthet, oavsett vad som initialt utlöste besvären.

Blodprov kan ge mer träffsäker KOL-vård och förutspå försämring

Med hjälp av ett blodprov ska svårighetsgrad och allvarlig försämring av lungsjukdomen KOL på sikt kunna beräknas, upptäckas och förutspås mer tillförlitligt än idag. Det hoppas APC:s forskare Hanna Sandelowsky som är först i landet med att studera KOL-specifika biomarkörer i primärvården i projektet SCOPIC.

TIPS: AI-verktyg ska underlätta riskbedömning av cancer i primärvården

Trötthet, magbesvär och hosta. När ska läkaren börja misstänka cancer? Nya riskbedömningsverktyg baserade på artificiell intelligens kan fungera som stöd att upptäcka cancer tidigt och på sikt öka möjligheter till att bota fler i nytt projekt.

 

TIPS: Blodprovet PEth: Lovande för att upptäcka riskbruk av alkohol hos patienter med högt blodtryck

En studie från APC visar att blodprovet PEth kan vara en värdefull metod i primärvården för att mäta riskbruk av alkohol och underlätta diskussioner mellan allmänläkare och patienter. Det är dock viktigt att vara medveten om patienternas känslor och undvika stigmatisering.

TIPS: Äldre multisjukas upplevelser av att ta många läkemedel kartlagt

Många patienter i hemsjukvården är äldre och inte sällan insatta på tio eller fler läkemedel, kallad polyfarmaci. Forskare vid APC har kartlagt hur de äldre upplever att det påverkar deras vardag. Resultaten visar bland annat att de äldre upplevde att läkemedlen begränsade deras sociala liv och att attityder till läkemedel påverkades av relationen med hälso- och sjukvården.

TIPS: Viktigt forskningsprojekt i primärvården för att upptäcka våldsutsatta

Kan rutinmässigt ställda frågor med hjälp av ett standardiserat formulär och träning med virtuella patienter göra att personal på vårdcentraler, ungdomsmottagningar och mödrahälsovård upptäcker fler patienter som är utsatta för våld i nära relationer? Det undersöker forskare i ett projekt som beviljats närmare 10 miljoner kronor i anslag.

 

TIPS: Innovationsprojekt för att förbättra svårläkta sår

Projektet Telemedicin sår vid Liljeholmens universitetsvårdcentral får stöd från Omställningsfonden och ytterligare medel från Region Stockholms Innovationsfond för att förbättra vården av svårläkta sår genom distanskonsultationer i primärvården och särskilt boende för äldre (SÄBO). Med de nya medlen kan distanskonsultationerna öka, fler sårkonsulter inkluderas, en ny sårmottagning öppnas, och fler kan ges möjlighet att prova det nya arbetssättet.