- Organisation
- Ledning
- Vi är en USV-enhet!
- Gustavsbergs universitetsvårdcentral
- Jakobsbergs universitetsvårdcentral
- Liljeholmens universitetsvårdcentral
- Verksamhetsråd
- Digitalt nyhetsbrev
- Integritetspolicy
- Lediga jobb/uppdrag
- Publikationskatalog
- Projektkatalog
- Medarbetare A–Ö
- Kontakt
- Om webbplatsen
- Utbildningskatalog
- Om oss
- Befintlig sida: Organisation
Organisation - ett APC - en USVenhet
APC ingår organisatoriskt i Stockholms läns sjukvårdsområde. Omkring 200 medarbetare är knutna till APC, där cirka 55 procent varvar uppdraget med kliniskt arbete i primärvården. Under 2024 har APC omorganiserats med mål att stärka forskningen och att minska avståndet mellan akademi och klinisk verksamhet.
Ny organisation för att forskningen ska växa och avståndet mellan akademi och klinik minska
Under 2024 omorganiserades APC för att:
- Klinisk forskning och innovativa lösningar som förbättrar för patienterna i primärvården ska växa.
- Skapa en närmare relation mellan primärvård, övrig specialistvård på sjukhus och universitet, främst Karolinska Institutet.
Det har vi gjort/ska vi göra:
APC bildar tillsammans med tre universitetsvårdcentraler (Liljeholmen, Gustavsberg och Jakobsberg där vård bedrivs parallellt med forskning, fortbildning, utvecklingsarbete och studentundervisning) en universitetssjukvårdsenhet, med gemensam ledning.
Liksom tidigare erbjuder APC primärvården alla sina tjänster och aktiviteter till hela primärvården, oavsett driftsform. För att säkerställa det har ett verksamhetsråd inrättats med representanter från privat driven primärvård.
Huddinge vårdcentral, Hässelby vårdcentral och St:Eriks vårdcentral har ett utökat pedagogiskt uppdrag för att stärka goda kliniska lärandemiljöer för vård- och medicinstudenter i primärvården.
APC:s kunskapsteam har ombildats och många av uppdragen har flyttats ut till de tre universitetsvårdcentralerna liksom forskningen. Det innebär att merparten av APC:s kliniska forskning och fortbildning nu är kopplade till de tre universitetsvårdcentralerna.
Fler forskningsstrategiska satsningar har gjorts eller planeras:
- Nya studier har initierats om stora folksjukdomar som kan behandlas, upptäckas tidigt och förebyggas inom primärvården.
- Större gemensamma projekt mellan primärvården och sjukhusvården har lanserats.
- Fler förenade anställningar mellan Region Stockholm och Karolinska Institutet etableras.
- Funktionella och tematiska nätverk byggs upp, med fokus på kliniska prövningar, tekniska innovationer och behandlingsstudier i samarbete med sjukhusvården.
- Genom en nära koppling till regionens life science-initiativ, strävas det efter att omsätta hälso- och medicinska innovationer i praktiken.