AT & ST

APC ansvarar för organisation, utbildningsstöd, placering och kvalitetssäkring av läkares specialiseringsutbildning i allmänmedicin (ST) och för allmänmedicindelen under allmäntjänstgöring (AT) samt urval, placering och utbildning av läkarnas bastjänstgöring (BT). I uppdraget ingår även rådgivning samt att vara kursgivare.

 

Uppdrag/erbjudande

  • Ansvarar för organisation, samordning, utbildningsstöd och kvalitetssäkring för ST-läkare i allmänmedicin.
  • Ansvarar för urval, placering, introduktion och utbildning av AT-läkares allmänmedicindel.
  • Ansvarar för urval, placering och utbildning av BT-läkare i primärvården.
  • Erbjuder stöd och rådgivning till ST-läkare, handledare, verksamhetschefer och sidoplaceringskliniker.
  • Stödjer forskar-ST-läkare och hjälper ST-läkare med vetenskapliga projekt genom VESTA och KVAST.
  • Erbjuder kurser inom allmänmedicin och relaterade områden som etik, läkemedel, gynekologi, försäkringsmedicin, dermatologi och ledarskap.
  • Samverkar med olika aktörer.

Allmäntjänstgöring (AT), allmänmedicindelen

AT är en kombination av utbildning och arbete som förbereder läkare för specialisttjänstgöring. APC ansvarar för urval, placering, introduktion och utbildning för cirka 290 AT-läkare under den del av deras tjänstgöring som sker inom allmänmedicin.

Bastjänstgöring (BT), allmänmedicindelen

Bastjänstgöringen (BT) är ett obligatoriskt steg för läkare som en del av specialiseringstjänstgöringen (ST). APC ansvarar för urval, placering och utbildning av BT-läkare i primärvården. 

Specialiseringstjänstgöring inom allmänmedicin (ST)

Specialiseringstjänstgöring för läkare (ST) är den utbildning som läkare genomgår för att uppnå specialistkompetens. Cirka 690 ST-läkare gör sin det via APC där vi bistår med organisation, samordning, utbildningsstöd och kvalitetssäkring. ST-läkarna är uppdelade i 7 områden, så kallade ST-Forum. I dessa områden finns en ledningsgrupp där ST-läkarna arbetar aktivt med sin utbildning.

VESTA

Behöver du stöd för ditt vetenskapliga projekt? Enligt Socialstyrelsens krav måste alla ST-läkare genomföra ett vetenskapligt projekt. Vårt VESTA-program erbjuder handledning, kurser och hjälp med att lägga upp ditt projekt.

KVAST (Kurs i vetenskapsmetodik för ST-läkare delmål 19 respektive a5)

Som ett alternativ till VESTA-programmet erbjuder vi en separat kurs i grundläggande vetenskapsmetodik för ST-läkare i allmänmedicin. Kursen, kallad KVAST, riktar sig till de som har forskat tidigare och har en egen vetenskaplig handledare för det skriftliga individuella arbetet.

Bred samverkan

Vi samarbetar regelbundet med utbildningsenheten på HSF, studierektorer från andra specialiteter, ST-rådet för allmänmedicin, SLSO, det nationella nätverket för allmänmedicinska studierektorer, Svensk förening för allmänmedicin (SFAM) och Socialstyrelsens behörighetsavdelning, och många fler.

 

Inget tydligt samband mellan ACG och CNI enligt ST-projekt

ST-läkare Markus Legebys projektarbete visar oväntat att vårdbehovet beräknat utifrån socioekonomiska faktorer (CNI) inte korrelerar med vårdbehovet som man får fram när man utgår från patienternas diagnoser (ACG). Däremot upptäcktes vissa variationer i ACG-värden mellan olika vårdaktörer.

 

Äldre kvinnor med osteoporos följs sällan upp visar ST-projekt

Drygt två tredjedelar av kvinnor över 70 år med konstaterad osteoporos i primärvården följs inte upp. Många är dessutom underbehandlade och få riskbedöms för framtida frakturer. Trots att det finns effektiv behandling och tydliga riktlinjer för handläggning av osteoporos. Det visar ett vetenskapligt projekt av ST-läkaren Simeon Sundelius vid Brommaplans vårdcentral.

Inspirationsdag för ST-läkare drog fullt hus!

På ST-dagen den 21 september 2023 samlades över 400 ST-läkare inom allmänmedicin från Stockholmsregionen. Evenemanget bjöd på diskussioner och föredrag om allmänmedicinens utveckling, forskning och mångfalden i arbetssätt.

Forskningsstöd för ST-läkare


Som ST-läkare har du möjlighet att få stöd för att forska. Region Stockholm satsar på forskarutbildning inom forskar-ST i allmänmedicin som en del av Primärvårdsstrategin 2021-2025. Satsningen drivs av Karolinska Institutet i samarbete med APC. Håll utkik efter kommande utlysningar på APC webbplats.

Benstark studie – kan statisk träning stärka vårt skelett?

Kan statisk träning där muskler arbetar utan rörelse stärka skelettet lika effektivt som dynamisk träning där muskeln rör sig aktivt? Den frågan ska besvaras i ett stort forskningsprojekt där två träningsmetoder jämförs. Kristin Møystad Michelet, doktorand och ST-läkare på Ektorps vårdcentral i Nacka hoppas att projektet kan leda till ökad kunskap om träningens påverkan på skelettet och att benskörhet som ett folkhälsoproblem lyfts fram.

”Psykisk ohälsa bland KOL-patienter är ett underskattat problem”

Hos personer med kroniskt obstruktiv lungsjukdom, KOL är depression ångest och nedstämdhet vanligt. Något som kan påverka både livskvalitet och förloppet av KOL allvarligt. Och det behöver uppmärksammas mer, säger ST-läkaren Therese Öfverholm på doktor.se och doktorand vid Karolinska Institutet och APC.