- Starka forskningssatsningar i primärvården
- Primärvårdens FoUU-grupp
- Primärvårdens medverkan i forskning
- Från student till docent
- Forskarseminarier
- Reportagebank forskning
- Forskning & innovation
- Befintlig sida: Från student till docent
Från student till docent
Från student till docent är ett koncept inom Region Stockholm och Karolinska Institutet utifrån grundidén att stötta studenter och forskningsintresserade medarbetare hela vägen till en docentur med en rad insatser.
För USV-enheten Akademiskt Primärvårdscentrum (APC) delas processen in tre huvudkomponenter, stimulera rekrytering av doktorander, finansiering av forskarutbildning och postdoktoral forskning samt underlätta kompetensutveckling.
Rekrytering
Karolinska Institutet erbjuder utbildningsprogram för olika vårdprofessioner, där examensarbetet fungerar som en rekryteringsgrund genom kontakt med handledare och forskningsmiljöer. Läkarprogrammet har en termin avsatt för examensarbete (30 hp, termin 8), där studenter kan rekryteras till USVE. Handledarbehörighet kräver doktorsexamen. Ersättning utgår terminsvis till respektive vårdenhet för läkar- och logopedutbildningen. APC handleder årligen flera studenter.
Vid primärvårdens USV-enhet APC integreras specialistutbildningen i allmänmedicin, inklusive forskningsinriktade kurser som VESTA och KVAST, vilka ofta väcker fortsatt vetenskapligt intresse.
Ledande personer inom USV-enheterna, som har disputerat och driver egen forskning, fungerar som förebilder för yngre forskare. Inom klinisk verksamhet tydliggör kompetensstegar vilka akademiska meriter som krävs för olika befattningar, och forskningsmeritering är avgörande vid tjänstetillsättning. Doktorsexamen är ett krav för överläkartjänster inom somatiska USV-enheter.
Finansiering av doktorander och postdoktoral forskning
Flera finansieringskällor finns för kliniskt verksamma doktorander, i samarbete mellan Karolinska Institutet och Region Stockholm:
- Forskar-AT-tjänster: 20 tjänster/år, 18 månader klinisk tjänstgöring och 12 månader avlönad forskning.
- Forskar-ST: 6 tjänster/år, 50 % forskning under 4 år.
- Primärvårdsforskning: 75 % stöd för tre doktorandplatser under ST i allmänmedicin 2021-2025.
- Klinisk postdoc: 8 tjänster/år, 50 % forskning under 4 år, för alla vårdyrken.
- Primärvårdsforskning: 2 postdoc-tjänster och 2 högre forskartjänster per år från 2022.
- Kliniska forskare: 8 tjänster/år för forskare nära docentur.
- ALF-medicin: Viktig finansieringskälla för doktorandstudier och postdoktoral forskning, med fokus på löner för kliniskt aktiv personal och forskarutbildning.
Aktivitetsbaserade ALF-medel används för strategiska satsningar, inklusive rekrytering och kompetensutveckling av doktorander och forskare vid USV-enheten APC
Underlätta kompetensutveckling
Region Stockholm avsätter betydande resurser för att möjliggöra forskning, inklusive:
- Laboratoriebyggnader vid Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge.
- Kliniska prövningsenheter vid sjukhusen och för öppenvård.
- Karolinska Trial Alliance (KTA) för regulatoriskt stöd vid kliniska studier
- Resurser för biobankning och utfallsforskning.
- Stöd till core faciliteter (över 100 miljoner kr/år) för forskningsinfrastruktur.
- CIMED för tillämpad forskning i Flemingsberg.
Dessa resurser stödjer doktorandutbildning och postdoktoral forskning inom USVE.
För pedagogisk kompetensutveckling erbjuder KI och Region Stockholm kurser för lärare och handledare. Medarbetare uppmuntras att delta i undervisning, vilket stärker deras pedagogiska kompetens och bidrar till kriterier för forskarutbildning och docentur.
Forskarskolor
För att stärka forskarutbildningen av kliniskt verksamma doktorander arrangerar KI och Region Stockholm dessutom olika forskarskolor så att doktorander som genomgår en av dessa får de av Regions Stockholm formella kurskraven tillgodosedda samt lön under kurstiden.
Forskarskolor vid Karolinska Institutet:
- Allmänmedicin
- Epidemiologi
- Klinisk psykiatri
- Molekylärmedicin
- Hälsovetenskap
- Klinisk behandlingsforskning
Utöver dessa medverkar medarbetare inom Region Stockholm som lärare och/eller huvudansvariga för flera nationella och internationella forskarskolor.
Postdoc- och docenturprogram
Forskningsrådet inom Region Stockholm har beslutat att inrätta två nya program för att stötta och utveckla kliniska forskare vid Universitetsjukvårdsenheterna (USV). Målet är att säkerställa den akademiska kvaliteten och positionen hos dessa enheter genom att stimulera forskare att nå docentur.
Det första av dessa program, Postdocprogrammet, är särskilt utformat för nydisputerade forskare som är kliniskt aktiva. Här får deltagarna delta i föreläsningar och praktiska övningar för att bli skickliga i att skriva och bedöma forskningsansökningar. Programmet erbjuder även nätverksmöjligheter med andra kliniska forskare samt karriärstöd genom mentorsgrupper.
För de som redan kommit längre i sin akademiska karriär erbjuder Region Stockholm ett Docentprogram. Detta program är riktat mot seniora kliniska forskare som står i begrepp att ansöka om docentur. Fokus ligger på att ge en djupgående förståelse för regelverket och att hjälpa deltagarna att komma igång med sin docenturansökan.