- Starka forskningssatsningar i primärvården
- Primärvårdens FoUU-grupp
- Primärvårdens medverkan i forskning
- Från student till docent
- Forskarseminarier
- Reportagebank forskning
- Forskning & innovation
- Befintlig sida: Telemedicin sår
Telemedicin sår – sårkonsultationer på distans för primärvården
Liljeholmens universitetsvårdcentral har i samarbete med Familjeläkarnas SÄBO-läkarorganisation testat digitala sårbedömningar på distans mellan primär- och sekundärvården. Pilotprojektet, som genomfördes 2023–2024 med stöd av Innovationsfonden, syftar till att förbättra vårdkvaliteten och effektivisera arbetssättet. Under 2025 fortsätter utvecklingen av modellen med stöd från Omställningsfonden.
Bild: Bildstödd sårrond på Liljeholmens universitetsvårdcentral juni 2024. Distriktsköterska Hanna Östgren diskuterar ett svårläkt sår med sårkonsulterna Helene Andersson och Kurt Gerok-Andersson. En del i pilotprojektet ”Telemedicin sår” på Liljeholmens universitetsvårdcentral.
Digitala sårbedömningar på distans – en ny väg för effektivare vård
Teledermatoskopi, där födelsemärken bedöms via mobilfoto och expertanalys, är redan en etablerad metod. Nu testas ett liknande arbetssätt för svårläkta sår genom projektet Telemedicin sår, som leds av Hjalmar Olsson, specialist i allmänmedicin vid Liljeholmens universitetsvårdcentral. Målet är att förbättra vården i primärvården och på äldreboenden genom digitala sårbedömningar på distans.
I projektet, som startade 2023, prövas två digitala lösningar: en sårmodul i Dermicus, regionens upphandlade plattform för teledermatoskopi, samt videokonsultationer via Alltid Öppet.
– Det här projektet har inneburit ett nytt arbetssätt för oss. Med Dermicus sårapplikation kan vi dokumentera och följa upp sår snabbare och smidigare än med digitalkamera och Picsara. Att systemet dessutom är integrerat i Take Care gör det enkelt att jämföra bilder över tid. Utöver det har vi nu möjlighet att genomföra videosamtal med sårkonsulter i realtid, direkt vid patientens sida, säger Hjalmar Olsson, projektledare vid Liljeholmens universitetsvårdcentral.
Ökad kompetens och besparingspotential
Projektet har finansierats av Region Stockholms Innovationsfond 2023–2024 och fick under 2024 även stöd från Omställningsfonden. Under året kombinerades de digitala konsultationerna med en utbildningsinsats.
Resultaten från pilotprojektet visar på stora möjligheter. Genom bättre samverkan mellan primär- och specialistvård kan vårdpersonal höja sin kompetens och minska behovet av fysiska remisser. En analys av de första pilotåren pekar på en betydande besparingspotential, både i tid och resurser.
Med stöd från Omställningsfonden fortsätter distanskonsultationerna på Liljeholmens universitetsvårdcentral under 2025.
Fler testar digital sårbedömning
Projektet har också spridit sig. LSS/SoL-hälsan i Stockholms stad pilottestar nu arbetssättet och har sedan hösten 2024 även börjat erbjuda medicinsk laserbehandling vid smärta och svårläkta sår. Inom projektet testas samtidigt fotodokumentation och uppföljning av sår genom Dermicus mobil- och webbapplikation.
– Vi ser stora möjligheter med det här arbetssättet och hoppas att fler inom vården kan ta del av det, säger Kaddy Dampha, projektledare och kvalitetsansvarig på LSS/SoL-hälsan i Stockholms stad.
Intresset är redan stort. Flera vårdcentraler, både privata och inom SLSO, har hört av sig och vill pröva modellen.
– Vi hoppas att vårt projekt kan bana väg för fler. Om fler läkare, distriktssköterskor, sjuksköterskor och undersköterskor får möjlighet att använda digitala sårkonsultationer kan vi tillsammans utveckla vården, säger Hjalmar Olsson.
Kontakt
För mer information om projektet på Liljeholmens universitetsvårdcentral, kontakta Hjalmar Olsson, e-post: hjalmar.olsson@regionstockholm.se