Inspirationsdag för ST-läkare drog fullt hus!

På premiären av ST-dagen den 21 september samlades över 400 ST-läkare inom allmänmedicin från Stockholmsregionen. Evenemanget bjöd på diskussioner och föredrag om allmänmedicinens utveckling, forskning och mångfalden i arbetssätt.

ST-dagen den 21 september samlade över 400 av Stockholmsregionens 650 ST-läkare inom allmänmedicin i Aula Medica, Solna. Temat för evenemanget, som arrangerades av AT/ST-enheten på Akademiskt Primärvårdscentrum, var "Inspiration och arbetsglädje". Dagen bjöd en bredd av ämnen, inklusive en resa genom allmänmedicinens historia, aktuella utmaningar och framtida möjligheter. Olika perspektiv på yrket och betydelsen av forskning togs även upp.

Ellen Ovrén.

En av deltagarna var ST-läkaren Ellen Ovrén från Liljeholmens universitetsvårdcentral:
– Jag imponerades av det stora antalet ST-läkare i vår region och den omfattande vården vi erbjuder, samtidigt som jag blev medveten om de utmaningar som följer med detta. Det var också intressant att lära mer om olika karriärmöjligheter inom allmänmedicin, från att arbeta i glesbygd med dess specifika utmaningar till att få praktiska råd om hur man kan bedriva forskning i primärvården, säger Ellen.

Ellen tyckte att det var särskilt spännande att lyssna på Christian Lagerholm, specialist i allmänmedicin, när han delade sina erfarenheter av att arbeta med läkarbåten på Djurö.
– Det gav hopp om möjligheten att jobba nära patienter med kontinuitet, även i en annorlunda kontext än på en vanlig vårdcentral i Stockholm, säger Ellen.

Ellen hoppas att ST-dagen är här för att stanna. Om hon fick önska, skulle hon gärna ta mer del av läkares erfarenheter av att vara ledare och chefer i primärvården, samt hur man kan driva en hållbar verksamhet som gynnar både patienter och medarbetare.

Tova de Ruvo-Lohmann.

Tova de Ruvo-Lohmann, enhetschef för AT/ST-enheten, var glad och nöjd över att så många ST-läkare deltog.
– Det var en utmärkt möjlighet att diskutera vårt gemensamma uppdrag ur olika perspektiv och möjliggjorde även informella samtal, säger hon.

En annan av dagens höjdpunkter var avslutningsföredraget ”Den underbara allmänmedicinen” av Kjell Johansson som arbetat på Torsås vårdcentral i mer än trettio år.
– Han delade personliga erfarenheter från sin vardag som allmänläkare där han berättade mycket empatiskt om möten med patienter. Han betonade vikten av kontinuitet och visade på många fina exempel på vad det kan betyda för dig som allmänläkare, för din arbetsglädje och för patienternas bästa, säger Tova. 

 

Publicerad 2023-10-23