- Organisation
- Ledning
- Vi är en USV-enhet!
- Gustavsbergs universitetsvårdcentral
- Jakobsbergs universitetsvårdcentral
- Liljeholmens universitetsvårdcentral
- Verksamhetsråd
- Digitalt nyhetsbrev
- Integritetspolicy
- Lediga jobb/uppdrag
- Publikationskatalog
- Projektkatalog
- Medarbetare A–Ö
- Kontakt
- Om webbplatsen
- Utbildningskatalog
- Om oss
- Befintlig sida: Vi firar docent Katharina Schmidt Mende!
Vi firar docent Katharina Schmidt Mende!
Katharina Schmidt Mende, specialist i allmänmedicin vid Torsviks vårdcentral och forskare vid Akademiskt primärvårdscentrum, har nyligen utnämnts till docent vid Avdelningen för allmänmedicin och primärvård, Karolinska Institutet. En välförtjänt utnämning som vi uppmärksammar med stor glädje!
Det känns fantastiskt att få ett officiellt erkännande utifrån – från docenturnämnden – att min forskning håller hög kvalitet och att jag uppfyller kraven för att bli docent vid anrika Karolinska Institutet!
Katharina Schmidt Mende
Vad betyder utnämningen för dig?
Främst innebär det att jag nu formellt har fått erkännandet att leda min forskargrupp ”Hampus” – något jag i praktiken har gjort sedan 2018. Men nu känns det mer officiellt.
Hur har din forskning bidragit till praktisk nytta?
Vår forskning lyfter behoven och önskemålen hos en stor patientgrupp inom primärvården – äldre multisjuka. Samtidigt vill vi synliggöra primärvårdens och hemtjänstens avgörande, men ofta underskattade, roll i deras vård.
Våra resultat visar vikten av att se till multisjuklighet snarare än enskilda diagnoser. Patientens symtom, behov och önskemål bör väga lika tungt som exempelvis blodtrycksoptimering. Vi har gjort framsteg inom detta område och arbetar vidare för att etablera detta synsätt i vården.
Vår forskning har stor praktisk nytta. Vi utvecklar en arbetsmodell för primärvården som ska förbättra vården för äldre med multisjuklighet, minska akutmottagningsbesök och förebygga oplanerad slutenvård. En central del är att utbilda hemtjänstpersonal om vanliga hälsoproblem i denna patientgrupp – något vi tror kan leda till både bättre vård och ökad yrkesstolthet.
Vi arbetar också för att stärka personcentrerad vård i primärvården, med fokus på teamkontinuitet och samverkan med geriatrik och ASIH. Genom föreläsningar för vårdpersonal och studenter vill jag bidra till en mer effektiv och patientnära vård för äldre med multisjuklighet.
Hur började din forskarbana?
Det beror på hur man definierar "började"… Idén till en del av min forskning – att förstå varför äldre patienter hamnar på akuten i onödan – väcktes 2002 när jag arbetade som internmedicinare vid akutmottagningen på Hôpital Cantonal de Fribourg i Schweiz. Där tog jag emot äldre patienter med hjärtsvikt i försämrat tillstånd, svullna ben och hyponatremi och funderade på om det var deras läkemedel eller själva sjukdomen som ledde till sjukhusinläggningen.
Den frågan har följt mig sedan dess och blev 2010 grunden för mitt vetenskapliga ST-projekt i allmänmedicin kring effekterna av läkemedelsgenomgångar. Så småningom fick jag möjlighet att ansöka om en forskar-ST-tjänst – och här är jag nu!
Vad forskar du om just nu och varför är det viktigt?
Jag forskar om hur vården för multisjuka äldre kan förbättras, särskilt inom primärvården. Vi står inför en demografisk förändring där andelen äldre ökar, samtidigt som sjukvården är dåligt rustad för att möta deras komplexa behov.
Det är avgörande att hitta alternativa strategier för att behandla dessa patienter istället för att, som tidigare, dela upp dem efter enskilda sjukdomar. Den traditionella modellen blir ohållbar eftersom de flesta äldre lever med flera samtidiga sjukdomar.
Dina bästa tips till personal i primärvården som vill börja forska?
Det viktigaste är att verkligen brinna för sin forskningsfråga – att känna att den är viktig, både medicinskt och etiskt. Det har varit min drivkraft och hjälpt mig hantera motgångar.
Sedan behöver man en stark forskargrupp som stöttar en. Utan mitt team hade jag aldrig varit där jag är idag!
Hur ska du fira?
Jag fick blommor av min man och ska gå ut och fira med min forskargrupp över en trevlig middag!
Senaste nyheterna
- Utlysning av tre forskar-ST – en unik möjlighet för dig som ST-läkare i allmänmedicin
- Nu finns möjlighet att medverka i patientnära forskningssamarbeten med företag!
- Nytt stöd till primärvården: Fler patienter kan få hjälp att komma i gång med fysisk aktivitet
- Primärvårdens personal rustas – 130 nya fortbildningstillfällen om psykisk ohälsa
- Tidigt grepp om komplexa frågor – utbildning om försäkringsmedicin nu även för AT- och BT-läkare
- 18 forskningsprojekt får medel för att stärka primärvården
- Växtkraft – ett år med stärkt forskning och akademiskt stöd i primärvården!
- Självskattad hälsa - effektiv metod för att identifiera kvinnor som löper hög risk för höftfrakturer
- Stort grattis, docent Elin Lindsäter!
- Färre gravida än förväntat tillfrågas om våldsutsatthet – trots tydliga riktlinjer