- Organisation
- Ledning
- Vi är en USV-enhet!
- Gustavsbergs universitetsvårdcentral
- Jakobsbergs universitetsvårdcentral
- Liljeholmens universitetsvårdcentral
- Verksamhetsråd
- Digitalt nyhetsbrev
- Integritetspolicy
- Lediga jobb/uppdrag
- Publikationskatalog
- Projektkatalog
- Medarbetare A–Ö
- Kontakt
- Om webbplatsen
- Utbildningskatalog
- Om oss
- Befintlig sida: Tidigt grepp om komplexa frågor – utbild...

Tidigt grepp om komplexa frågor – utbildning om försäkringsmedicin nu även för AT- och BT-läkare
Akademiskt primärvårdscentrum (APC) breddar sitt uppdrag och inkluderar nu även AT- och BT-läkare i Region Stockholm i den försäkringsmedicinska utbildningen. Den 19 mars samlades 93 deltagare på Clarion Hotel för premiärtillfället – en heldag fylld av praktisk kunskap, kliniska verktyg och nya insikter.
Carolina Löhdal vid AT-ST-BT-enheten vid APC, som samordnar det nya utbildningsuppdraget, beskriver varför:
– Det här är ett mycket viktigt uppdrag. Sjukskrivningar är ofta en utmaning för läkare. Patienter kommer med förväntningar och föreställningar där det krävs rätt förkunskaper för att kunna möta dem. Det handlar om att förstå vårdens roll – men också individens och andra aktörers ansvar.
Samordnare Carolina Löhdal (till vänster) och enhetschef Tova de Ruvo Lohmann från APC.
Kunskap som stärker vårdmötet
Mot den bakgrunden samlades 93 AT- och BT-läkare den 19 mars på Clarion Hotel för det första utbildningstillfället i den nya satsningen. Deltagarna bjöds på ett innehållsrikt program med fokus på försäkringsmedicinska grunder – från lagstiftning och regelverk till bedömning av arbetsförmåga, risker med medikalisering och vikten av tydlig kommunikation med både patienter och myndigheter. Med föreläsare från såväl hälso- och sjukvård som Försäkringskassan och akademin präglades dagen av hög klinisk relevans och direkt tillämpbar kunskap.
Tryggare beslutsfattande
För BT-läkaren Nour Hamze från Liljeholmens universitetsvårdcentral var utbildningen ett lyft i det kliniska arbetet:
– Jag underskattade hur många patienter som söker för sjukskrivning. Det är mycket fler än jag trodde. Nu känner jag mig tryggare i att göra en medicinsk bedömning och i att kunna motivera mina beslut, både när jag sjukskriver och när jag inte gör det.
Hon lyfter särskilt vikten av att prata med patienten om återgång i arbete, och att inte enbart utgå från patientens berättelse utan göra en objektiv bedömning av funktion och aktivitetsbegränsning.
BT-läkaren Nour Hamze.
AT-läkaren Isabelle Laine, även hon verksam på Liljeholmens universitetsvårdcentral, instämmer:
– Utbildningen gav mig ett helt annat perspektiv på min roll som läkare. Jag känner mig tryggare i att planera för återgång i arbete, och värdera patientens anamnes och den medicinska informationen. Det kommer förenkla mitt beslutsfattande.
AT-läkaren Isabelle Laine.
Både Isabelle och Nour rekommenderar utbildningen till andra kollegor, särskilt inför placering i primärvården där sjukskrivningsärenden är en vanlig del av vardagen.
Utbildningen – en del i ett större sammanhang
Utbildningen är inte bara en del av AT- och BT-läkarens väg till specialistkompetens – det är också en del av ett brett samarbete mellan flera viktiga aktörer. Förutom APC medverkar Centrum för psykiatriforskning (CPF), Centrum för arbets- och miljömedicin (CAMM), Södersjukhuset, Försäkringskassan, expertgruppen för försäkringsmedicin inom kunskapsstyrningen samt flera lärosäten.
– Det här är ett steg mot att bygga upp en försäkringsmedicinsk kompetens redan från början av läkarutbildningen med progression av den försäkringsmedicinska kompetensen över tid. Ju tidigare vi rustar läkarna med rätt kunskap, desto bättre för både patienterna, professionen och samhället, säger Tova de Ruvo Lohmann, enhetschef för AT-, BT- och ST-uppdraget på APC.
Nästa utbildningstillfälle väntar i maj, och sedan ytterligare tillfällen till hösten – med målet att fler unga läkare ska känna sig säkrare i en av vårdens mest komplexa uppgifter. Håll utkik i vår utbildningskatalog efter fler tillfällen.
Senaste nyheterna
- Utlysning av tre forskar-ST – en unik möjlighet för dig som ST-läkare i allmänmedicin
- Nu finns möjlighet att medverka i patientnära forskningssamarbeten med företag!
- Nytt stöd till primärvården: Fler patienter kan få hjälp att komma i gång med fysisk aktivitet
- Primärvårdens personal rustas – 130 nya fortbildningstillfällen om psykisk ohälsa
- 18 forskningsprojekt får medel för att stärka primärvården
- Växtkraft – ett år med stärkt forskning och akademiskt stöd i primärvården!
- Vi firar docent Katharina Schmidt Mende!
- Självskattad hälsa - effektiv metod för att identifiera kvinnor som löper hög risk för höftfrakturer
- Stort grattis, docent Elin Lindsäter!
- Färre gravida än förväntat tillfrågas om våldsutsatthet – trots tydliga riktlinjer