Nytt stöd till primärvården: Fler patienter kan få hjälp att komma i gång med fysisk aktivitet

FaR-förskrivningarna har ökat med cirka 40 procent i primärvården de senaste två åren – och nu växlas arbetet upp. Med stöd av statsbidrag satsar Region Stockholm och Akademiskt primärvårdscentrum brett där du som förskrivare erbjuds ersättning och stöd för att kunna hjälpa fler patienter till ökad fysisk aktivitet, samtidigt som fler arrangörer rustas att ta emot dem. Utnyttja möjligheten – oavsett om ni är nya eller vill vidareutveckla ert arbete med FaR!

 

Med stöd av statsbidrag stärker och utvecklar Region Stockholm och Akademiskt primärvårdscentrum (APC) möjligheterna för vårdpersonalen att arbeta med fysisk aktivitet på recept (FaR) i primärvården. Målet är att göra fysisk aktivitet till en mer integrerad del av vården – genom fler rådgivande samtal, fler förskrivningar och bättre uppföljning. Satsningen har särskilt fokus på att nå barn och unga samt personer med funktionsnedsättning.
– FaR har ett vetenskapligt stöd för att öka den fysiska aktiviteten hos patienter, vilket i sin tur är kopplat till bättre hälsa och livskvalitet. Trots det används metoden fortfarande i för liten utsträckning, säger Cecilia Berg, projektledare vid APC, och fortsätter:
– Det här stödet är en fantastisk möjlighet – både för enheter som vill komma i gång och för dem som redan arbetar med FaR och vill ta nästa steg.

Stöd för både uppstart och vidareutveckling

Satsningen riktar sig till personal inom vårdcentraler, primärvårdsrehabilitering och barn- och ungdomsmedicinska mottagningar. Två typer av stöd erbjuds: uppstartsstöd för enheter som ännu inte deltagit i FaR-arbetet och fortsättningsstöd för förskrivare som varit aktiva under 2023 eller 2024.

Båda stödformer omfattar fortbildning, handledning och ekonomisk ersättning på 80 000 kronor per enhet. Antalet platser är begränsat och principen först till kvarn gäller.

För att beviljas uppstartsstöd krävs bland annat att minst 60 procent av personalen genomgår den digitala introduktionskursen i FaR, att en lokal rutin tas fram och att en gemensam handledning eller utbildning genomförs. För fortsättningsstöd behöver enheten uppdatera sin tidigare rutin, dokumentera hinder och strategier samt genomföra en ny fortbildning där även nya medarbetare har gått e-kursen.

Alla utbildningstillfällen ska vara bokade senast den 20 juni 2025 och kan genomföras i juni eller under perioden augusti till november. Deltagande enheter följs upp efter tre och sex månader, med fokus på återkoppling och stöd för att vidmakthålla arbetet över tid.

Nya möjligheter till fördjupning

För medarbetare som redan är utbildade i FaR planeras under hösten särskilda fördjupningsinsatser. Det kommer att erbjudas en heldagsutbildning med fokus på vuxna och en halvdag med fokus på barn och unga. Dessutom arrangeras flera digitala fortbildningstillfällen, där även legitimerad vårdpersonal inom kommunal hälso- och sjukvård är välkommen att delta.

Positiva resultat från föregående år ger medvind

Satsningen under 2025 bygger vidare på det strukturerade stöd och de riktade utbildningsinsatser som prövades med gott resultat under 2023 och 2024. Erfarenheterna visar tydligt att insatsen lönade sig. Antalet FaR-förskrivningar ökade från 10 887 under 2023 till 15 260 under 2024, vilket motsvarar en ökning med cirka 40 procent. Även uppföljningen förbättrades markant – från 2 803 registrerade uppföljningar 2023 till 4 931 under 2024, en ökning med över 75 procent.

Ingbritt Ekman (t.v.) och Cecilia Berg i samarbete kring FaR-satsningen.

Fler arrangörer ska möta patienternas behov

För att FaR ska få verklig genomslagskraft krävs inte bara att recept skrivs – det måste också finnas aktiviteter att hänvisa till. Därför pågår ett parallellt arbete med att rekrytera och certifiera fler aktivitetsarrangörer inom Stockholms FaR-ledarnätverk.
– Intresset bland aktörer som vill ansluta sig växer, och det behövs. För att patienter verkligen ska kunna ta del av FaR krävs ett brett och tillgängligt utbud. Därför är det viktigt att vi fortsätter utveckla nätverket, säger Ingbritt Ekman, samordnare för FaR-ledarnätverket vid APC.

Särskild prioritet ges även här till att skapa ett varierat och anpassat utbud för barn och unga samt personer med funktionsnedsättning, så att fler kan hitta aktiviteter som passar deras förutsättningar och behov.

Under 2024 tillkom nya arrangörer, vilket innebär att det nu finns totalt 1 380registrerade aktiviteter på plattformen FaRledare.se, som drivs av APC.
– Inom kort lanseras även en ny version av webbplatsen, som ska göra det ännu enklare för patienter att hitta rätt aktivitet – och för förskrivare att hänvisa dit, avslutar Ingbritt Ekman.

Så anmäler ni er

Vill ni vara med i satsningen eller har frågor? Då är verksamhetschef eller enhetschef varm välkommen att kontakta:
Cecilia Berg, projektledare, APC
cecilia.berg@regionstockholm.se