Heldag om FoUU i primärvården drog fullt hus!

Den 29 november fylldes LifeCity på Torsplan i Stockholm med runt 230 deltagare när Akademiskt Primärvårdscentrum (APC) bjöd in till Öppet Hus. Föreläsningar varvades med prova-på-aktiviteter och framtidsspaningar, som visade hur forskning, utbildning och kvalitetsarbete och innovativa lösningar kan stärka och stötta primärvården och möta dagens och framtidens behov. Från AI-diagnostik och insatser mot våld i nära relationer till arbetsfokuserad KBT och integrerade vårdmodeller och mycket mer.

 

En galaktisk start på dagen

Med en Star Wars-inspirerad öppning, komplett med den ikoniska filmmusiken, fångades publikens uppmärksamhet direkt. På skärmen rullade en humoristisk introduktion om "galaxen Primärvården" När ljuset återvände till salen hälsades deltagarna varmt välkomna av moderatorn Elinor Nemlander: "Från rymden till jorden – och hit till LifeCity!"
Vid hennes sida stod de två övriga moderatorerna Eliya Abedi och Jacob Andersson Emad, som lockade till skratt i full Darth Vader-kostym.

Därefter drog dagen igång på allvar. Den inleddes av Maria Hjalmarsson, verksamhetsområdeschef för primärvården, Stockholms läns sjukvårdsområde: Jeanette Westman, verksamhetschef för APC, Christine Lorne, primärvårdsregionråd, Region Stockholm och Kersti Ejeby, verksamhetschef vid Gustavsbergs universitetsvårdcentral som lyfte fram primärvårdens centrala roll i omställningen till god och nära vård och som kräver ett kraftfullt stöd för forskning, utbildning och innovation.

Förmiddagens höjdpunkter

Sedan tog Erik Hedman Lagerlöf vid. Han berättade om internetbaserad KBT, som gör vård för psykisk ohälsa mer tillgänglig. Han betonade att samverkan och förenkling av vårdmodeller är avgörande för att möta primärvårdens utmaningar så att fler kan få hjälp utan att tumma med kvaliteten. Elin Lindsäter, lyfte problematiken kring långvarig trötthet och behovet av bättre kartläggning och behandling för dessa patienter. Jacob Andersson Emad visade hur integreringen av AI och andra digitala läsningar kan ge snabbare diagnostik av sjukdomar som hjärtsvikt, njursjukdom och reumatism. Teknik som kan skapa möjligheter för både effektivare behandlingar och bättre patientresultat.

Christer Norman och Christine Fransson presenterade hur informationsläkare och informationsapotekare arbetar för att omsätta evidensbaserad medicin till praktisk vård. Med hjälp av utbildningsinsatser och återkoppling på vårdcentralernas egen vårddata stödjer de vårdcentraler i att följa Kloka listan, förbättra läkemedelsförskrivning och öka patientsäkerheten.

Därefter riktades strålkastarljuset mot ett angeläget och ofta dolt problem. Ylva Elvin-Nowak och Karin Tegnerud från APC:s enhet för våld i nära relationer lyfte hur våldsutsatta patienter ofta söker vård utan att våldet identifieras. De betonade vikten av att vårdpersonal vågar ställa frågor och har goda rutiner för att ge rätt stöd.

 Ur vimlet: Cecilia Kellberg, verksamhetschef, Familjeläkarna Arninge

"Jag brinner för forskning och kvalitet, så det här har varit en otroligt spännande och givande dag. Vi är en relativt ny vårdcentral, belägen norr om Täby centrum, och strävar alltid efter att ligga i framkant med det senaste. Vi testar olika metoder och arbetar gärna med nya spännande lösningar för att underlätta vården för våra patienter, särskilt våra kroniker. Föreläsningarna om utmattning och svår trötthet var särskilt intressanta eftersom det är en stor patientgrupp hos oss – personer i åldrarna 30–50 som drabbats av livsstilsrelaterade sjukdomar som stress, utmattning och högt blodtryck."

 

Under förmiddagen delade även Tomas Forslund insikter om primärvårdens ökande betydelse för patienter med kroniska sjukdomar. Han presenterade data som visar att allt fler patienter behandlas i primärvården, ofta i samverkan med specialiserad vård, och att primärvården är central för hanteringen av multisjuklighet. Primärvården är redan navet, konstaterade han.

Eliya Abedi pekade på vikten av kontinuitet i primärvården, som minskar vårdkostnader, akutbesök och mortalitet. Åsa Niper, fokuserade på smärta och opioidförskrivning och presenterade strategier för att minska överförskrivning och främja säker behandling.

Katharina Schmidt Mende belyste vikten av att inkludera primärvårdsdata i forskningen om äldres hälsa. Hon visade hur brist på primärvårdsdata gör att många sjukdomar förblir osynliga, vilket försvårar korrekt vård och forskning.

Maria Persson och Carina Holmberg från Hässelby vårdcentral inspirerade med sin framgång i att minska beroendeframkallande läkemedel med över 60 procent. Genom tydliga rutiner och ökad patientdelaktighet har de skapat både tryggare vård och en bättre arbetsmiljö. "Det handlar om att bryta gamla vanor och ge patienterna nya verktyg för att hantera smärta och ångest," berättade Carina Holmberg.

Christina Eriksson och Kersti Eriksson avslutade förmiddagens föredrag med att presentera nätverket Hjärna Tillsammans, som erbjuder stöd och kunskap till personer med förvärvad hjärnskada och deras anhöriga. Med webbbplats, poddar, utbildningar och arbetsgrupper har de skapat en plattform för samverkan, kunskaps- och erfarenhetsutbyte som lett till en win-win-situation för många.

Prova-på aktiviteter och samtal

Men det var inte bara föreläsningar som fyllde dagen. Besökarna fick själva delta i energifylld hiphopdans och pausgympa ledda från scenen, I entréhallen erbjöds dessutom en mängd prova-på-aktiviteter, där deltagarna kunde testa allt från KOL-screening och balansövningar till digitala stödverktyg som Janusinfo och Nationella Diabetesregistret. Här gav också möjlighet att testa sin sömnkvalitet, lära sig om telemedicin för svårläkta sår och hudcancer och utforska hur vårdmodeller för multisjuklighet kan utvecklas. Andra aktiviteter inkluderade utbildning i omvårdnad för sköra äldre, stöd vid våldsutsatthet och användning av PEth-blodprov för att identifiera riskbruk av alkohol.

Eftermiddagens höjdpunkter

Eftermiddagen inleddes med Sandra af Winklerfelt Hammarberg, verksamhetschef vid Liljeholmens universitetsvårdcentral, som visade hur satsningen på universitetsvårdcentraler där forskning, utbildning och klinisk vård integreras och samverkar för att stärka vårdkvalitet och patientnyttan.

Tidigare upptäckt av sjukdomar är avgörande för att rädda liv. Elinor Nemlander presenterade STEADY-CAN, en studie som analyserar symtom och riskfaktorer för cancer. Genom strategier för tidigare diagnostik kan vården bli snabbare och mer träffsäker, något som gynnar både patienter och vårdpersonal.

Att hantera stressrelaterad ohälsa är en av vårdens stora utmaningar, och Anna Finnes beskrev en lovande metod där arbetsfokuserad KBT kombinerar behandling av stress med stöd för återgång i arbete. Modellen syftar till att hjälpa sjukskrivna att hitta tillbaka till en hållbar vardag.

Nya samarbeten öppnar för tidiga insatser, som DentDi – en modell utvecklad av Akademiskt Primärvårdscentrum och Folktandvården i Region Stockholm, där screening vid ett vanligt tandläkarbesök gör att fler patienter i riskzonen för prediabetes och typ 2-diabetes kan fångas upp och få vidare vård i primärvården enligt Katri Harcke.

Samordning och samarbete mellan olika aktörer stod även i fokus hos Ann-Christine Sjöblom, som visade hur ett förbättringsarbete med Samordnad Individuell Plan (SIP) kan skapa en tryggare vård för patienter med komplexa behov.

Ur vimlet: Tommy Backholm, AstraZeneca

"Jag är här för att få en bättre förståelse för hur regionen satsar på forskning, utbildning och utvecklingsfrågor inom primärvården. Det som har varit särskilt givande idag är att se allt fantastiskt arbete som pågår för att stärka primärvården. Dagen har varit otroligt proffsigt upplagd, med mycket bra föreläsare och tydliga budskap. Det är imponerande att se vilket driv det finns för att utveckla primärvården här i Stockholm.

 

Under eftermiddagspasset beskrev även Linda Rydmell, Marilene Taube och Maria Takacs Lanecrona från APC hur verksamhetsintegrerat lärande (VIL)  stärker samverkan mellan studenter och handledare, samtidigt som det bidrar till att forma framtidens vårdpersonal.

Sofie Guldbrand, adjungerad klinisk adjunkt (AKA), presenterade rollen som AKA och lyfte fram betydelsen av att fungera som en bro mellan lärosäten och klinisk verksamhet. Hon betonade hur stöd till handledare och studenter är avgörande för att säkerställa en god lärandemiljö. Sara berättade även om peer learning, där studenter lär av varandra i autentiska vårdsituationer. Detta arbetssätt stärker trygghet, kunskapsutbyte och en djupare förståelse för interprofessionellt samarbete.

Tova de Ruvo-Lohmann och Olesja Fornara, vid enheten för AT-, BT- och ST-utbildningar vid APC, underströk vikten av samordning, stöd, kvalitetssäkring och vetenskaplig utbildning för framtidens läkare. Genom program som VESTA och KVAST får ST-läkare verktyg för att tillämpa evidensbaserad medicin och bedriva forskning i primärvården. Olesja betonade att vetenskaplig kompetens är en nyckelfaktor för att höja både St-läkarnas vetenskapliga kompetens och primärvårdens patientsäkerhet. Sixten Elmstedt, ST-läkare, presenterade en studie om hur en nationell vårdplan kan förbättra palliativ vård. Han visade att vårdplaner, rätt använda, inte bara stärker vårdkvaliteten utan också ger både patienter och vårdgivare bättre stöd.

Ur vimlet: Maria Hjalmarsson, verksamhetsområdeschef för primärvården, Stockholms läns sjukvårdsområde:

"Det har varit otroligt spännande att höra om allt fantastiskt som pågår och vilken kraft som finns, särskilt hur det kopplas till omställningen av vården. Vi har byggt upp en stark plattform för forskning, utveckling och utbildning inom primärvården, där APC gör ett fantastiskt arbete. Den här dagen är ett viktigt avstamp för det och för att sprida kunskapen vidare."

 

En lovande framtid

I slutet av dagen presenterade Anders Ekholm en vision om precisionsprimärvård, där teknik och AI spelar en central roll. Självmonitorering, digitala tvillingar och personcentrerad prevention kan radikalt förändra vården och ge både patienter och vårdgivare nya verktyg.

Dagen rundades av med paneldiskussion om hur viktig samverkan med andra aktörer är och hur forskning och innovation kan integreras mer effektivt i primärvården. Diskussionen belyste de stora möjligheter som både primärvården och sjukhusvården har att vinna genom att omfamna nytänkande och stärka samarbetet mellan vårdnivåer. Paneldeltagarna betonade även behovet av fler riktade insatser på primärvårdsnforskning och omfattande forskningsprojekt som spänner över hela spektrat – från cellnivå till klinisk patientnära forskning.

Dagen bjöd på ett fullspäckat program – och ändå var detta bara en glimt av det omfattande FoUU-arbetet som pågår inom primärvården.