Bästa vårdcentralerna – enligt KI:s läkarstudenter

Det känns jättekul och hedrande. Det säger Ann Grehan, specialist i allmänmedicin och handledare vid Salems vårdcentral. Hennes vårdcentral är en av 55 vårdcentraler som läkarstudenterna på Karolinska Institutet prisat för god lärandemiljö. Den 5 december hedrades vid en diplomutdelning under ett evenemang arrangerat av Akademiskt primärvårdscentrum och Karolinska Institutet. Ta del av listan över samtliga värdiga vinnare!

Stolta handledare.

 

Inför julen har det blivit en tradition att hylla framstående lärandemiljöer inom primärvården, baserat på omdömen från studenter på Karolinska Institutets läkarprogram. Vid årets sista handledarträff, arrangerad av Akademiskt primärvårdscentrum och Karolinska Institutet, belönades handledare från 55 vårdcentraler i länet med diplom under en ceremoni vid Piperska Muren i centrala Stockholm.
– Rekordmånga vårdcentraler har i år fått höga betyg av studenterna, vilket är positivt för primärvården. Rankningen baseras bland annat på studenternas upplevelser av bemötande, stöd och möjligheter till lärande och reflektion, berättar Helena Salminen från Akademiskt primärvårdscentrum och chef för avdelningen för allmänmedicin och primärvård vid Karolinska Institutet.

Salems vårdcentral, som har fått utmärkelsen fler än 10 gånger, representerades av Ann Grehan, specialist i allmänmedicin och handledare.
– Vi är måna om att studenternas tid blir så bra som möjligt, så det känns jätteroligt och hedrande, säger Ann Grehan.

Ann Grehan.

Hon delar med sig av vårdcentralens framgångskoncept. Exempelvis läggs mycket arbete på återkoppling utifrån studenternas utbildningsnivå. Processen innefattar oftast att studenten först träffar patienten själv. Efter detta rapporterar studenten patientfallet enligt SBAR (en beprövad kommunikationsmodell för att säkerställa god informationsöverföring) till handledaren och får då öva på att utveckla förmågan att överväga och utesluta olika möjliga diagnoser baserat på symtom och andra karakteristiska tecken vid en klinisk bedömning. Tillsammans går handledare och student tillbaka till patienten för att avsluta mötet. Efteråt får studenten återkoppling på hela besöket. Vid dagens slut går handledare och student igenom journalen och diskuterar hur journalanteckningarna är formulerade.
– Det är kul att vara med om deras utveckling och framsteg, och det är viktigt för oss att studenterna känner sig respekterade och tagna på allvar, säger Ann Grehan.

Förberedelse och planering utifrån studenternas målbeskrivning är också viktigt. Det inkluderar allt från skriftliga riktlinjer och obligatoriska lärande moment till att hålla koll på placeringslistor, planera scheman och boka patienter som matchar studentens utbildningsnivå.
– Vi avsätter gott om tid för både handledare och studenter när de är på plats. Alla studenter får introduktion och ett eget rum med namnskylt på, vilket uppskattas mycket av dem, tillägger Ann.

Att vara handledare är inte bara roligt utan också stimulerande, enligt Ann Grehan. Hon är övertygad om att denna roll gör henne till en bättre läkare.
– Det är inspirerande eftersom jag måste hålla mig uppdaterad och reflektera över hur jag själv gör och lär ut.  Det är också givande att dela med mig av min kunskap och framför allt vara en förebild för läkaryrket och primärvården. Jag hoppas kunna inspirera studenterna att välja allmänmedicin som sin framtida yrkesväg, säger hon.

Framåt hoppas Ann på att skapa en bättre struktur för att studenter inom samma profession ska lära av och med varandra, även interprofessionellt.
– Det är viktigt, men svårt att genomföra i praktiken eftersom lärosätena oftast inte samordnar sina studentplaceringar, avslutar hon.

Vårdcentralerna som studenterna skattade högst under 2023

Följande vårdcentraler fick 9 eller högre på en skala med max 10 poäng för excellent handledning av läkarstudenterna vid Karolinska Institutets läkarprogram.

 1. Alviks vårdcentral
 2. Barkarby vårdcentral
 3. Capio Lidingö vårdcentral
 4. Capio vårdcentral Hagsätra
 5. Capio vårdcentral Gubbängen
 6. Capio vårdcentral Slussen
 7. Capio vårdcentral Östermalm
 8. Dalens vårdcentral
 9. Din Doktor Märsta
 10. Ekerö vårdcentral
 11. Ektorps vårdcentral
 12. Ersta vårdcentral
 13. Fem Husläkare
 14. Fittja vårdcentral
 15. FMLG Odenplan
 16. Fridhemsplans vårdcentral
 17. Gustavsbergs vårdcentral (universitetsvårdcentral)
 18. Helsa vårdcentral Hornstull
 19. Husläkarna i Margretelund
 20. Husläkarna i Rimbo-Edsbro
 21. Husläkarmottagningen Johannes
 22. Husläkarmottagningen Norrtälje Norra
 23. Huddinge vårdcentral
 24. Husby Akalla vårdcentral
 25. Husläkarmottagningen Täby Centrum
 26. Huvudsta vårdcentral
 27. Hälsa vårdcentral Sundbyberg
 28. Hökarängen vårdcentral
 29. Kungsholmsdoktorn
 30. Kvak/Capio Serafen
 31. Kvak Matteus
 32. Kvartersakuten Mörby Centrum
 33. Lidingödoktorn vårdcentral
 34. Liljeholmens vårdcentral (universitetsvårdcentral)
 35. Liljeholmskajens vårdcentral
 36. Näsby Parks Husläkarmottagning
 37. Rosenlunds vårdcentral
 38. Roslags Näsby Husläkarmottagning
 39. Salems vårdcentral
 40. Scania Hälsocenter
 41. Sibyllekliniken Husläkarmottagning
 42. Sickla hälsocenter
 43. Stureby vårdcentral
 44. Surbrunns vårdcentral
 45. Söderdoktorns vårdcentral
 46. Södertälje vårdcentral Tallhöjden
 47. Telgeakuten
 48. Tensta vårdcentral
 49. Torsviks vårdcentral
 50. Tumba vårdcentral
 51. Täby C Doktorn
 52. Täby Kyrkby Husläkarmottagning
 53. Vasastans vårdcentral (CityAkuten vårdcentral)
 54. Vendelsö vårdcentral
 55. Vibblaby Husläkarmottagning

                        

                        

 

Publicerad 2023-12-11