Bästa vårdcentralerna – enligt KI:s läkarstudenter

Det känns jättekul och hedrande. Det säger Ann Grehan, specialist i allmänmedicin och handledare vid Salems vårdcentral. Hennes vårdcentral är en av 55 vårdcentraler som läkarstudenterna på Karolinska Institutet prisat för god lärandemiljö. Den 5 december hedrades vid en diplomutdelning under ett evenemang arrangerat av Akademiskt primärvårdscentrum och Karolinska Institutet. Ta del av listan över samtliga värdiga vinnare!

Stolta handledare.

 

Inför julen har det blivit en tradition att hylla framstående lärandemiljöer inom primärvården, baserat på omdömen från studenter på Karolinska Institutets läkarprogram. Vid årets sista handledarträff, arrangerad av Akademiskt primärvårdscentrum och Karolinska Institutet, belönades handledare från 55 vårdcentraler i länet med diplom under en ceremoni vid Piperska Muren i centrala Stockholm.
– Rekordmånga vårdcentraler har i år fått höga betyg av studenterna, vilket är positivt för primärvården. Rankningen baseras bland annat på studenternas upplevelser av bemötande, stöd och möjligheter till lärande och reflektion, berättar Helena Salminen från Akademiskt primärvårdscentrum och chef för avdelningen för allmänmedicin och primärvård vid Karolinska Institutet.

Salems vårdcentral, som har fått utmärkelsen fler än 10 gånger, representerades av Ann Grehan, specialist i allmänmedicin och handledare.
– Vi är måna om att studenternas tid blir så bra som möjligt, så det känns jätteroligt och hedrande, säger Ann Grehan.

Ann Grehan.

Hon delar med sig av vårdcentralens framgångskoncept. Exempelvis läggs mycket arbete på återkoppling utifrån studenternas utbildningsnivå. Processen innefattar oftast att studenten först träffar patienten själv. Efter detta rapporterar studenten patientfallet enligt SBAR (en beprövad kommunikationsmodell för att säkerställa god informationsöverföring) till handledaren och får då öva på att utveckla förmågan att överväga och utesluta olika möjliga diagnoser baserat på symtom och andra karakteristiska tecken vid en klinisk bedömning. Tillsammans går handledare och student tillbaka till patienten för att avsluta mötet. Efteråt får studenten återkoppling på hela besöket. Vid dagens slut går handledare och student igenom journalen och diskuterar hur journalanteckningarna är formulerade.
– Det är kul att vara med om deras utveckling och framsteg, och det är viktigt för oss att studenterna känner sig respekterade och tagna på allvar, säger Ann Grehan.

Förberedelse och planering utifrån studenternas målbeskrivning är också viktigt. Det inkluderar allt från skriftliga riktlinjer och obligatoriska lärande moment till att hålla koll på placeringslistor, planera scheman och boka patienter som matchar studentens utbildningsnivå.
– Vi avsätter gott om tid för både handledare och studenter när de är på plats. Alla studenter får introduktion och ett eget rum med namnskylt på, vilket uppskattas mycket av dem, tillägger Ann.

Att vara handledare är inte bara roligt utan också stimulerande, enligt Ann Grehan. Hon är övertygad om att denna roll gör henne till en bättre läkare.
– Det är inspirerande eftersom jag måste hålla mig uppdaterad och reflektera över hur jag själv gör och lär ut.  Det är också givande att dela med mig av min kunskap och framför allt vara en förebild för läkaryrket och primärvården. Jag hoppas kunna inspirera studenterna att välja allmänmedicin som sin framtida yrkesväg, säger hon.

Framåt hoppas Ann på att skapa en bättre struktur för att studenter inom samma profession ska lära av och med varandra, även interprofessionellt.
– Det är viktigt, men svårt att genomföra i praktiken eftersom lärosätena oftast inte samordnar sina studentplaceringar, avslutar hon.

Vårdcentralerna som studenterna skattade högst under 2023

Följande vårdcentraler fick 9 eller högre på en skala med max 10 poäng för excellent handledning av läkarstudenterna vid Karolinska Institutets läkarprogram.

  1. Alviks vårdcentral
  2. Barkarby vårdcentral
  3. Capio Lidingö vårdcentral
  4. Capio vårdcentral Hagsätra
  5. Capio vårdcentral Gubbängen
  6. Capio vårdcentral Slussen
  7. Capio vårdcentral Östermalm
  8. Dalens vårdcentral
  9. Din Doktor Märsta
  10. Ekerö vårdcentral
  11. Ektorps vårdcentral
  12. Ersta vårdcentral
  13. Fem Husläkare
  14. Fittja vårdcentral
  15. FMLG Odenplan
  16. Fridhemsplans vårdcentral
  17. Gustavsbergs vårdcentral (universitetsvårdcentral)
  18. Helsa vårdcentral Hornstull
  19. Husläkarna i Margretelund
  20. Husläkarna i Rimbo-Edsbro
  21. Husläkarmottagningen Johannes
  22. Husläkarmottagningen Norrtälje Norra
  23. Huddinge vårdcentral
  24. Husby Akalla vårdcentral
  25. Husläkarmottagningen Täby Centrum
  26. Huvudsta vårdcentral
  27. Hälsa vårdcentral Sundbyberg
  28. Hökarängen vårdcentral
  29. Kungsholmsdoktorn
  30. Kvak/Capio Serafen
  31. Kvak Matteus
  32. Kvartersakuten Mörby Centrum
  33. Lidingödoktorn vårdcentral
  34. Liljeholmens vårdcentral (universitetsvårdcentral)
  35. Liljeholmskajens vårdcentral
  36. Näsby Parks Husläkarmottagning
  37. Rosenlunds vårdcentral
  38. Roslags Näsby Husläkarmottagning
  39. Salems vårdcentral
  40. Scania Hälsocenter
  41. Sibyllekliniken Husläkarmottagning
  42. Sickla hälsocenter
  43. Stureby vårdcentral
  44. Surbrunns vårdcentral
  45. Söderdoktorns vårdcentral
  46. Södertälje vårdcentral Tallhöjden
  47. Telgeakuten
  48. Tensta vårdcentral
  49. Torsviks vårdcentral
  50. Tumba vårdcentral
  51. Täby C Doktorn
  52. Täby Kyrkby Husläkarmottagning
  53. Vasastans vårdcentral (CityAkuten vårdcentral)
  54. Vendelsö vårdcentral
  55. Vibblaby Husläkarmottagning

                        

                        

 

Publicerad 2023-12-11