- Organisation
- Ledning
- Vi är en USV-enhet!
- Gustavsbergs universitetsvårdcentral
- Jakobsbergs universitetsvårdcentral
- Liljeholmens universitetsvårdcentral
- Verksamhetsråd
- Digitalt nyhetsbrev
- Integritetspolicy
- Lediga jobb/uppdrag
- Publikationskatalog
- Projektkatalog
- Medarbetare A–Ö
- Kontakt
- Om webbplatsen
- Utbildningskatalog
- Om oss
- Projektkatalog
- Befintlig sida: Tidig identifiering i primärvården av ar...
Tidig identifiering i primärvården av arbetspåverkande psykisk ohälsa
Projektet syftar till att implementera och utvärdera en metod för att i primärvården tidigt uppmärksamma arbetspåverkande psykiska besvär och initiera kontakt med närmsta chef/företagshälsa.
Verksamhet: AVC Hässelby/Akalla
Ämne: Hälsoinformatik
Projektledare: Lena Hillert och Marina Taloyan
Forskningsledare: Lena Hillert och Marina Taloyan
Finansiering: HSF
Beskrivning
Psykisk ohälsa vanligaste anledningen till sjukpenning och sjuk-/aktivitetsersättning. Tidiga åtgärder som involverar arbetsplatsen har visats underlätta återgång i arbete.
Syfte
Implementera och utvärdera en metod för att i primärvården för att tidigt uppmärksamma arbetspåverkande psykiska besvär och initiera kontakt med närmsta chef/företagshälsa.
Metod
Att i samarbete med primärvården ta fram en modell för användning av frågeformuläret LUCIE i samband med något av de första besöken för patienter med misstänkt arbetsrelaterad eller arbetspåverkande psykisk ohälsa. LUCIE innehåller två skalor: SVS (Stress-varnings-skalan) och UVS (Utmattnings-varnings-skalan). Utvärdering före och efter införande av LUCIE planeras genom att ta fram antal patienter som där husläkaren skrivit remiss till arbetsgivaren för kontakt med företagshälsovård (alt rehabkoordinator kontaktat arbetsgivare); sjukskrivning (i aktuella diagnosgrupper) >14d och processutvärdering genom enkät och intervjuer med husläkare och rehabkoordinatorer.
Resultat/förväntade resultat
Tidig identifiering av patienter med högrisk för sjukskrivning underlättar konkretisering av behandling och patientens egen vård. Dessutom underlättas återgång i arbete om tidiga åtgärder involverar arbetsplatsen.
2024-08-24