- Organisation
- Ledning
- Vi är en USV-enhet!
- Gustavsbergs universitetsvårdcentral
- Jakobsbergs universitetsvårdcentral
- Liljeholmens universitetsvårdcentral
- Verksamhetsråd
- Digitalt nyhetsbrev
- Integritetspolicy
- Lediga jobb/uppdrag
- Publikationskatalog
- Projektkatalog
- Medarbetare A–Ö
- Kontakt
- Om webbplatsen
- Utbildningskatalog
- Tyck till om vår webbplats
- Om oss
- Projektkatalog
- Befintlig sida: Handläggning av patienter med förhöjda l...
Handläggning av patienter med förhöjda levervärden vid Tumba vårdcentral
Författare: Josefine Torabi Öhman
E-post: josefine.torabi-ohman@regionstockholm.se
Vårdcentral arbetet utfördes på: Tumba vårdcentral
Program/kurs: VESTA VP2021
Datum för godkänd rapport: 2021-11-24
Vetenskaplig handledare: Teresa Leao
ABSTRACT
Bakgrund
Förhöjt ALAT (alaninaminotransferas) hos patienter utan signifikanta symptom är vanligt förekommande i primärvården. Det är viktigt att de patienter som har nytta av vidare utredning identifieras samtidigt som onödig utredning undviks.
Syfte
Syftet med den här studien var att undersöka hur patienter med lätt till måttligt förhöjt ALAT uppmätt under 2019, utan signifikanta symptom, hade utretts och följts upp på Tumba VC.
Material & metod
Studien är en kvantitativ retrospektiv journalstudie på Tumba Vårdcentral. Samtliga patienter över 18 år listade på Tumba vårdcentral där provtagning visat förhöjt ALAT under 2019 inkluderades i studien. Efter exkludering kvarstod 41 patienter. Uppgifter hämtades från journalen för att ta reda på om utredning gjorts enligt aktuellt vårdprogram på viss.nu. Uppgift om patienten fått en diagnos som kunde förklara levervärdet och hur många som hade diabetesdiagnos inhämtades också.
Resultat
Fem av patienterna, 5/41 (12%) hade utretts enligt viss.nu. ALAT hade normaliserats hos 14/24 (58%) av patienterna. Hos 12/41 (29%) av patienterna hade det ställts en diagnos som kunde förklara det förhöjda levervärdet. De vanligaste diagnoserna var alkoholrelaterad leversjukdom, 7/42 (17%) samt leversteatos 5/42 (12%). Det var ingen könsskillnad mellan varken andel med diagnos (5/22 kvinnor (23%), 7/19 män (37%), p=0,32) eller andel som utretts enligt viss (4/22 kvinnor (18%), 1/19 män (5%), p=0,35).
Slutsats
Endast ett fåtal patienter hade utretts enligt vårdprogrammet i viss.nu. Detta innebär att det finns utrymme att förbättra omhändertagandet av dessa patienter vid Tumba VC, både för att inte missa asymptomatiska leversjukdomar och för att undvika onödiga utredningar.
Åtkomst till fullständig rapport
För åtkomst till fullständig rapport logga in på www.stforum.se
Om du inte har åtkomst till ST-forum vänligen kontakta