- Organisation
- Ledning
- Vi är en USV-enhet!
- Gustavsbergs universitetsvårdcentral
- Jakobsbergs universitetsvårdcentral
- Liljeholmens universitetsvårdcentral
- Verksamhetsråd
- Digitalt nyhetsbrev
- Integritetspolicy
- Lediga jobb/uppdrag
- Publikationskatalog
- Projektkatalog
- Medarbetare A–Ö
- Kontakt
- Om webbplatsen
- Utbildningskatalog
- Tyck till om vår webbplats
- Om oss
- Projektkatalog
- Befintlig sida: Följs Socialstyrelsens rekommendationer ...
Följs Socialstyrelsens rekommendationer för PSA-provtagning på Storvretens vårdcentral?
Författare: Aleksei Grigorev
E-post: alex.grigorev65@hotmail.com
Vårdcentral arbetet utfördes på: Storvretens Vårdcentral
Program/kurs: VESTA VP2020
Datum för godkänd rapport: 2021-11-24
Vetenskaplig handledare: Teresa Leao
ABSTRACT
Bakgrund
Prostataspecifikt antigen (PSA) för diagnostik av prostatacancer infördes i Sverige i början av 1990-talet. Socialstyrelsens utredning visar att PSA-testning idag ofta görs utan indikation och en stor del av de testade männen är i en högre ålder där screening med PSA-prov inte har visat minska dödligheten i prostatacancer. Socialstyrelsens rekommendationer är att inte använda PSA som opportunistisk screening i åldersgrupperna 18–49 år och >75 år.
Syfte
Syftet med denna studie är att undersöka i vilken utsträckning opportunistisk PSA-screening hos män görs på Storvretens Vårdcentral.
Material & metod
Studien är en deskriptiv kvantitativ retrospektiv journalstudie av alla män mellan 2019-01-01 och 2019-12-31 lämnat PSA-prov på Storvretens Vårdcentral. Studiedeltagarna delades in i tre grupper: 18–49 år, 50–75 år och >75 år. Journaldata extraherades från journalsystemet Take Care med hjälp av programmet Medrave 4 och analyserades. För att undersöka statistisk signifikant skillnad avseende opportunistisk screening mellan den yngre och den äldre åldersgruppen användes Chi-två-test.
Resultat
Studiepopulationen bestod av 286 patienter. Andelen patienter som genomgick opportunistisk screening var 32 % (7/22) i grupp 1, 40 % (81/205) i grupp 2 och 46 % (27/59) i grupp 3. Det fanns ingen signifikant statistisk skillnad avseende andelen män som genomgick opportunistisk screening i den yngsta och den äldsta gruppen (p= 0,26).
Slutsats
Studien visar att PSA-testning som opportunistisk screening används i hög utsträckning på Storvretens Vårdcentral och att följsamheten till Socialstyrelsens rekommendationer för män yngre än 50 år respektive äldre än 75 år är låg. Utbildningsinsatser behövs för att öka följsamheten.
Åtkomst till fullständig rapport
För åtkomst till fullständig rapport logga in på www.stforum.se
Om du inte har åtkomst till ST-forum vänligen kontakta