Information till patienter
Det är viktigt att du känner till att deltagande i projektet är helt frivilligt. Om du väljer att inte delta eller vill avbryta ditt deltagande behöver du inte uppge varför, och det kommer inte heller att påverka din framtida vård eller behandling.
Nedan kan du läsa om vad som händer om din läkare skickar en remiss till studien.
Även om din läkare skickar en remiss är det inte säkert att studien är lämplig för dig. Innan beslut fattas om du kan delta i studien behöver du gå igenom ett antal steg.
Bedömningsfas
(1) Remissrond: Din remiss granskas av en grupp kunniga läkare och psykologer som arbetar i projektet. Om vi bedömer att en ordentlig medicinsk utredning är gjord kontaktar vi dig för att erbjuda tid till ett bedömningssamtal vid en av våra studiemottagningar (Gustavsbergs vårdcentral eller Liljeholmens vårdcentral) eller via videolänk (AlltidÖppet).
(2) Samtycke och online screening: Innan du kommer till bedömningssamtalet behöver du logga in på en skyddad webbplats med BankID för att läsa mer om hur vi hanterar dina personuppgifter och lämna samtycke till att delta i studien. Du får även fylla i ett antal frågeformulär om din livssituation och ditt mående. Det tar mellan 30–45 minuter. Frågorna är till för att vi ska kunna göra en välgrundad bedömning i nästa steg.
(3) Bedömningssamtal: Bedömningssamtalet sker med en legitimerad psykolog och tar ca 60 minuter. Under samtalet får du svara på fler frågor om din bakgrund och din hälsa för att vi ska kunna säkerställa att det inte finns några risker för dig att delta i studien. Du får möjlighet att ställa frågor om studien. Efter samtalet fattas beslut om studien är lämplig för dig eller inte. Om studien inte passar för dig kan vi ge dig råd och stöd i att söka annan vård.
Utvärdering av ditt mående över tid
För att vi ska få en bra bild av hur dina symtom varierar över tid och hur din behandling påverkar ditt mående behöver du som deltagare:
(1) Svara på frågor på internet: Om du deltar i studien får du fylla i formulär på en skyddad webbplats före och under behandlingsfasen i studien, efter avslutad behandlingsfas (6 månader) och efter 12 månader. Frågorna handlar om ditt mående, dina symtom och om hur du fungerar i vardagen. Beräknad tidsåtgång för mätningar:
Formulär före och efter behandlingsfasen: ca 40–60 minuter
Formulär under behandlingsfasen: ca 10 minuter var tredje vecka
(2) Kognitiv testning: För att undersöka hur din uppmärksamhet, ditt minne och din koncentrationsförmåga fungerar och utvecklas över tid får du göra ett kognitivt test före behandlingsfasen och efter 12 månader. Testet görs på en dator och kan genomföras i ditt hem eller på plats på en studiemottagning.
Testet tar ca 25 minuter.
(3) Fysiologiska mått: I studien vill vi också samla information om hur deltagares sömn, aktivitetsnivå, kroppstemperatur och hjärtfrekvens varierar över tid. Detta görs genom att ett antal deltagare ombeds bära en ring under 12 månader. Ringen har sensorer som automatiskt mäter de olika fysiologiska måtten. Om detta är aktuellt för dig kommer vi att boka en tid med dig innan behandlingsfasen börjar för att prova ut din ring och ge dig mer information (ca 30 minuter).
(4) Registerdata: För att få information om hur din livssituation, din sysselsättning, sjukskrivning och vård ser ut över en längre tidsperiod vill forskarna använda ditt personnummer för att hämta ut uppgifter om dig från befintliga register. I Sverige finns flera olika register på hela befolkningen som ofta drivs av myndigheter eller andra organisationer. Data från register kommer att insamlas från en period som sträcker sig två år före studiestart till fem år efter studiestart. Denna datainhämtning kräver ingen insats från dig men är viktig för att få en fullständig bild av din situation över tid.
Inga omedelbara negativa effekter bedöms föreligga som möjlig konsekvens av bedömningen eller av den psykologiska behandlingen som utvärderas i studien.
Att bli exkluderad från studien kan upplevas som negativt. Om du inte bedöms kunna delta i studien efter avslutad bedömning kommer personlig återkoppling att ges samt, om aktuellt, rekommendation om annan vård.
Att slumpas till att få en behandling kan upplevas som obehagligt och osäkert. Det är viktigt att du som deltagare accepterar detta moment för att kunna delta i studien. Vi vill betona att det är helt frivilligt att delta i forskningsprojektet och du kan när som helst avsluta ditt deltagande.
Omfattande bedömning och uppföljning med frågeformulär skulle kunna upplevas som negativt men är samtidigt en nödvändig del för att öka kunskap om olika trötthetstillstånd och för att utvärdera behandling.
Det finns alltid en risk att akuta problem (till exempel försämrat mående) uppstår under en behandlingsfas, som en konsekvens av behandling eller av andra faktorer i livet. För att fånga upp eventuell försämring får du svara på återkommande frågor om ditt mående och om eventuella negativa effekter av behandling under behandlingsfasen. Du kan även när som helst kontakta forskargruppen och informera oss om problem som du upplever.
Ordinarie patientskadeförsäkring inom SLSO gäller.
Kontant ersättning betalas inte ut för deltagande i studien eller för eventuella merkostnader som deltagande innebär. Vid genomförd mätning efter avslutad behandlingsfas fylls ett superpresentkort med 100kr. Vid 12-månadersuppföljning fylls presentkortet med ytterligare 250kr efter att du genomfört mätningar och (om aktuellt) återlämnat din ring till forskarna.