Webbutbildning: Behandling av stress- och utmattningsproblematik
Lärtorget
Kursen vänder sig till dig på husläkarmottagningen som möter patienter med stress- och utmattningsproblematik. Du får kunskap om bedömning och behandling för den patientgruppen. Behandlingen kan erbjudas patienter som gruppbehandling, vägledd självhjälp eller internetförmedlad terapi.
Målgrupp:
Vårdpersonal på husläkarmottagningen som har basutbildning i psykoterapi (steg 1) med inriktning Kognitiv Beteendeterapi (KBT).
Kursen kommer att ge dig förutsättningar att kunna:
Redogöra för hur stress- och utmattningsproblematik kan uppstå och vidmakthållas.
Redogöra för diagnostiska kriterier och den kliniska presentationen (symtombilden) av diagnoserna anpassningsstörning och utmattningssyndrom.
Redogöra för kliniska riktlinjer för behandling utifrån manualen ”KBT för stress- och utmattningsproblematik” utvecklad vid Gustavsbergs husläkarmottagning.
Beskriva eventuella risker vid sjukskrivning och hur återgång i arbete kan främjas.
Redogöra för de centrala behandlingskomponenterna i "Kognitiv beteendeterapi för stress- och utmattningsproblematik - en självhjälpsbehandling".
Redogöra för vanliga utmaningar i behandlingen, hur olika behandlingsupplägg kan se ut samt hur behandlingsresultatet kan utvärderas.
Fördjupningsdelen av kursen kommer att ge dig förutsättningar att kunna:
Redogöra för differentialdiagnostiska ställningstaganden vid diagnosticering av stressrelaterad ohälsa.
Redogöra för kliniska riktlinjer för behandling av stressrelaterad ohälsa.
Beskriva det vetenskapliga underlaget för behandling av anpassningsstörning och utmattningssyndrom.
Kursen är kostnadsfri och förmedlas på Region Stockholms utbildningsplattform Lärtorget. Kursen beräknas ta cirka 180 minuter att genomföra.