- Våra uppdrag
- Ledning
- Vi är en USV-enhet!
- Digitalt nyhetsbrev
- Integritetspolicy
- Bloggar
- Poddradio
- Publikationskatalog
- Lediga jobb/uppdrag
- Projektkatalog
- Medarbetare A–Ö
- Kontakt
- Om webbplatsen
- Tyck till om vår webbplats
- Om oss
- Projektkatalog
- Befintlig sida: ConPrim: särskilja behov av nutritionsvå...
ConPrim: särskilja behov av nutritionsvård i tidigt respektive sent sjukdomsskede
En fortbildningsintervention ämnad att bemöta patienters risk för undernäring i tidigt palliativt skede samt anpassad nutritionsvård i sent sjukdomsskede.
Verksamhet: Utvecklingsenhet Soma
Ämne: Astma och KOL, Diabetes/Endokrinologi, Hjärta/kärl, Infektion och hud, Mag- och tarmsjukdomar, Nutrition, Omvårdnad, Pedagogik, Smärta, Äldres hälsa, Cancer, Stroke/förvärvad hjärnskada, Obesitas
Målgrupp: Alla
Projektledare: Erika Berggren
Projektmedlemmar: Hanna Sandelowsky, Peter Strang, Ann Ödlund Olin, Ylva Orrevall
Forskningsledare: Lena Törnkvist
Handledare: Lena Törnkvist
Finansiering: HSF, ALF-medel
Beskrivning
Akademiskt primärvårdscentrum fick uppdraget att fortbilda primärvårdens personal om nutritionsvård till de mest svårt sjuka patienterna med vård i hemmet. En fortbildningsintervention i ämnet togs fram av en forskargrupp och som tog stöd av en modell (ConPrim) för att möta primärvårdens behov.
Patienter med hemsjukvård är ofta svårt sjuka och i behov av palliativ vård i både tidigt och sent sjukdomsskede. Många får inte den nutritionsvård de behöver i aktuellt skede och det kan innebära onödigt lidande både för patienter och anhöriga. För att bemöta problemet och patienters risk för undernäring i tidigt palliativt skede samt anpassad nutritionsvård i sent sjukdomsskede krävs kunskaper och teamarbete. Därför har en fortbildningsintervention tagits fram av en forskargrupp med specialister i ämnet.
Interventionen är baserad på ConPrim-modellen som består av tre delar: webprogram, praktisk övning och case-seminarium. Varje del är interprofessionell, anpassad till primärvården och tar stöd av en pedagogisk teori. Interventionen utvärderades vetenskapligt och är sammanställd i en doktorsavhandling. Resultatet av fortbildningen baserad på ConPrim visade på kunskaper och en djupare förståelse för: patienters skilda behov av nutritionsvård i tidigt respektive sent palliativt sjukdomsskede, teamarbete och att ConPrim fungerade bra för primärvården.
2021-01-04