Behandling med VR-glasögon mot ångest tog hem innovationspris!

Bild 2 webbVR-glasögon kan hjälpa människor med panikångest. Det visar ett projekt mellan Gustavsbergs akademiska vårdcentral, KTH och Film Stockholm. För sin idé har de fått utmärkelsen Årets innovation av Region Stockholm. Stort grattis!


För personer som drabbas av panikattacker kan det upplevas som omöjligt att exempelvis åka tunnelbana i rusningstrafik. Den drabbade kan behandlas genom att utsätta sig för situationerna tillsammans med en terapeut – något som kan vara både dyrt, tidskrävande och svårt att genomföra praktiskt. Det kan behandling med VR-glasögon (virtual reality) råda bot på. Det visar ett projekt mellan Gustavsbergs akademiska vårdcentral (AVC), KTH och Film Stockholm där metoden prövats på 12 patienter som lider av panikångest och agorafobi, också kallat torgskräck. För sin idé fick de ta emot utmärkelsen ”Årets innovation” på Region Stockholms Innovationsdag den 12 april.

Erik webb NY– Det är väldigt roligt att VR-projektet fått detta erkännande, säger Erik Hedman Lagerlöf, docent och samordnare på AVC Gustavsberg, och en av initiativtagarna bakom satsningen.

Behandlingen, som pågick en gång i veckan, under tio veckor går ut på att patienten istället för att åka ut med psykolog på stan och genomföra exponeringar, åkt till vårdcentralen och med vägledning av psykolog genomfört exponeringen i en virtuell miljö som är skapad att efterlikna verkligheten. Med hjälp av VR-glasögon och hörlurar har patienten på så sätt kunnat förflytta sig till både T-centralen i rusningstrafik och Sergels torg.
– När patienten sätter på sig glasögonen får den se verkliga miljöer, där människor kan uppleva torgskräck, som har filmats i 360 grader. Tack vare VR-glasögonen kan patienterna se sig omkring i alla riktningar och därmed få en stark känsla av en äkta situation, även ljudet i hörlurarna är autentiskt, säger Hedman Lagerlöf.

Tunnelbanan webb

Exponeringen skedde gradvis och skräddarsyddes i största möjliga mån. En person som exempelvis var rädd för att åka tunnelbana fick först se filmer från själva t-banestationsmiljön som perrongen och biljetthallen. Därefter kunde nästa exponeringsfilm vara att åka tunnelbana med lite folk i.
– Sista steget kan vara att åka tunnelbana i en vagn i rusningstid, när det är fullproppat med människor och man lätt kan få känslan av att det är svårt att komma av. Ljudet är inspelat i dessa miljöer, vilket innebär att man kan höra sorlet från människor, utrop i högtalarna och ljudet när tunnelbanan kommer in på perrongen, säger Hedman Lagerlöf.

Genom glasögonen

Av resultatet framgår att både panikångest och depressiva symptom minskade kraftigt. Patienterna var nöjda med behandlingen och exponeringsövningarna via VR uppfattades i hög grad som verklig.
– Även om VR-tekniken fortfarande är i sin linda och vår studie var liten ser vi att VR erbjuder stora möjligheter att i lugna, kontrollerade former arbeta pedagogiskt, visuellt och effektivt. På sikt kan det bidra till att fler patienter kan erbjudas en vård av hög kvalitet, säger Erik Hedman Lagerlöf.

Vill du veta mer om projektet kan du kontakta Erik Hedman Lagerlöf på 070-966 70 74.

Text: Daphne Macris

Verksamhet:
Övergripande
Publicerad av:
Daphne Macris
Datum:
2019-04-18

Lättakut

Frågvist team bidrar till bättre vård på lättakut!

Vad hände? Varför gör du så? Vad fungerar inte? En matematiker, en industridesigner, en läkare och en psykolog följer lättakutens personal hack i häl för att hitta problem att lösa. 300 uppslag har blivit tre projekt som ska omsättas till bättre vård. LÄS MER

MobilInnovation

Mobil innovation i Norrtälje - journal i surfplatta!

Med mobilt IT-stöd och appen ”Hälsa på plats” blir Väddö vårdcentral först ut i länets primärvård att smidigt och snabbt få åtkomst till journal, provsvar, läkemedelslista och mycket mer - direkt i läsplattan vid hembesök hos patienter. LÄS MER