Bästa vårdcentralerna – enligt läkarstudenter

GladapristagareLiten”Det var lite oväntat, men väldigt kul. Det är första gången vi får utmärkelsen.” Det säger Oscar Plogmark på Telefonplans vårdcentral som läkarstudenterna på Karolinska Institutet prisat för bra studentmiljö. En utmärkelse som handledare från 24 vårdcentraler har tagit emot.


Några veckor före jul har det blivit tradition att uppmärksamma god lärandemiljö i primärvården i samband med handledarträff i regi av Karolinska Institutet och Akademiskt primärvårdscentrum. I år fick 24 vårdcentraler i länet utmärkelser som bygger på omdömen av läkarstudenter på Karolinska Institutet.

Två av dem som representerade sina verksamheter var Lovisa Jäderlund Hagstedt från Husläkarmottagningen Norrtälje Södra, TioHundra och Oscar Plogmark från Telefonplans vårdcentral. Att just deras vårdcentraler prisats tror de beror på engagemang, kollegialt stöd, bra planering och att handledarna tar sig tid att reflektera tillsammans med studenterna.

PristagareBRED

GLADA PRISTAGARE Lovisa Jäderlund Hagstedt från Husläkarmottagningen Norrtälje Södra, TioHundra och Oscar Plogmark från Telefonplans vårdcentral samt handledarkollegor som tagit emot utmärkelsen för bästa lärandemiljö.

Att Lovisa och hennes kollegor har ett vinnande koncept är oomtvistat. För femte året i rad har de kammat hem utmärkelsen.
– Det är jätteroligt. Men det ligger hårt arbete bakom. Förutom att alla yrkesgrupper är engagerade när vi har studenter på plats och vi har god stämning skulle jag säga att struktur och förberedelse är starkaste framgångsfaktorerna, från första till sista steget under den verksamhetsförlagda utbildningen, säger hon.
Det handlar om allt från att en huvudansvarig för studentplaceringarna, skriftliga riktlinjer och checklistor, att personal är informerad om när studenter kommer och vet vad som ska göras till att planera scheman, skicka välkomstbrev och boka rätt sorts patienter som matchar den nivå som studenten befinner sig på i sin utbildning. Tid för återkoppling och att försöka få in interprofessionella inslag är annat viktigt.

Oscar är glad att även mindre vårdcentraler kan kvala in.
– Det var lite oväntat, men väldigt kul. Vi tycker att handledning är viktigt och är noga med att varje student ska känna sig välkommen. Det kan vara små saker som vi märkt ger stor trivsel. Att verkligen sätta av tid för varje student, själv vara påläst, och att varje student får ett schema för varje dag är några exempel, säger han.
Enda minuset är att det ibland kan vara svårt att få till tidbokningen.
– Det brukar ordna sig, men eftersom vi är en liten vårdcentral blir det mer sårbart om någon av oss doktorer är borta eller sjuk, säger Oscar Plogmark.

Både Lovisa och Oscar tycker det är en rolig och stimulerande att vara handledare och vara goda föredömen i kliniskt arbete.
– Jag märker att allt fler studenter tycker att vistelsen på vårdcentralen har varit lärorik, relevant och personlig. Många uppskattar också den variation av sjukdomar, besvär och frågor som distriktsläkaren tar ställning till. Flera har omprövat sitt framtida yrkesval och är lockade att välja allmänmedicin som specialitet, säger Lovisa.

Om Oscar fick önska sig något i framtiden så vore det att kunna följa samma studenter mer över tid.
– Det vore mycket stimulerande att få vara med om den utvecklingen, avslutar han.

 

Här är de vårdcentraler som studenterna skattar högst
Följande vårdcentraler fick 9 eller högre på en skala med max 10 poäng för excellent handledning av läkarstudenterna vid Karolinska Institutets läkarprogram:

Bredängs vårdcentral

Capio vårdcentral Skogås

Capio vårdcentral Östermalm

Ekerö vårdcentral

Gustavsbergs vårdcentral

Hallonbergens vårdcentral

Hammarby Sjöstads husläkarmottagning

Husläkarmottagningen Korallen

Husläkarmottagningen Norrtälje Södra

Kungsholmsdoktorn

Kvartersakuten Mattéus

Lidingödoktorn

Lill-Jans vårdcentral

Salems vårdcentral

Sjöstadsdoktorn

Spånga vårdcentral

Stocksunds vårdcentral

Storvretens vårdcentral

Söderdoktorn

Telefonplans vårdcentral

Tumba vårdcentral

Täby Kyrkby husläkarmottagning

Vibblaby husläkarmottagning

Älvsjö vårdcentral

Text & foto: Daphne Macris


Verksamhet:
Övergripande
Publicerad av:
Daphne Macris
Datum:
2016-12-21

Lättakut

Frågvist team bidrar till bättre vård på lättakut!

Vad hände? Varför gör du så? Vad fungerar inte? En matematiker, en industridesigner, en läkare och en psykolog följer lättakutens personal hack i häl för att hitta problem att lösa. 300 uppslag har blivit tre projekt som ska omsättas till bättre vård. LÄS MER

MobilInnovation

Mobil innovation i Norrtälje - journal i surfplatta!

Med mobilt IT-stöd och appen ”Hälsa på plats” blir Väddö vårdcentral först ut i länets primärvård att smidigt och snabbt få åtkomst till journal, provsvar, läkemedelslista och mycket mer - direkt i läsplattan vid hembesök hos patienter. LÄS MER