AVC och Väddö vårdcentral prisas för "Hälsa på plats"

LäsplattaLitenNYStort grattis till den akademiska vårdcentralen TioHundra AB i Norrtälje och Väddö vårdcentral som har vunnit MedTech Award i kategorin innovation för för mobilt IT-stöd och appen ”Hälsa på plats.

 


Den prisade satsningen handlar om att personal i vården smidigt och snabbt kan få åtkomst till journal, provsvar, läkemedelslista och mycket mer - direkt i läsplattan vid hembesök hos patienter.

MedTech Award är ett nationellt pris, som delas ut av branschtidningen MedTech Magazine. Goda exempel i vården lyfts fram och uppmärksammas. Den 11 november var det prisutdelning på Armémuseum i Stockholm.
– Väldigt roligt förstås, och visar vad man kan åstadkomma inom primärvården om man bara satsar lite, säger AVC: samordnaren Magnus Peterson.
– Fantastiskt att bli uppmärksammad för någonting som känns så viktigt. Idéen har blivit verklighet tack vare ett gediget samarbete mellan kliniska verksamhet, tekniska it-utvecklare och beslutsfattare, säger vårdcentralschef Anna Aleflod.

Juryns motivering: Utifrån personalens önskemål om att förbättra patientsäkerheten genom att ha all medicinsk information lättillgänglig nära patienten, påbörjades resan att hitta en lösning på problemet. Genom stöd från beslutsfattare och samarbete med företag fann man en innovativ teknisk lösning för att använda journalen vid patientbesök i hemmet. Lösningen har sedan förankrats i organisationen. Född var den rörliga vårdcentralen, med en synbarligen enkel lösning för kommunikation, som borgar för säker vård och trygghet – för alla.

Lösningen har utvecklats av AVC (Akademisk vårdcentral inom Akademiskt primärvårdscentrum), TioHundra AB och Stockholms läns sjukvårdsområde tillsammans med Innovationsslussen i Stockholms läns landsting, Nowa Health, Chorus AB, Apple Sverige, Innovationslabbet (Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet, ASIH, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus.

Läs reportage om den mobila lösningen här >>

Text: Daphne Macris

Foto: Yanan Li och Daphne Macris

Verksamhet:
Övergripande
Publicerad av:
Daphne Macris
Datum:
2015-11-17

Lättakut

Frågvist team bidrar till bättre vård på lättakut!

Vad hände? Varför gör du så? Vad fungerar inte? En matematiker, en industridesigner, en läkare och en psykolog följer lättakutens personal hack i häl för att hitta problem att lösa. 300 uppslag har blivit tre projekt som ska omsättas till bättre vård. LÄS MER

MobilInnovation

Mobil innovation i Norrtälje - journal i surfplatta!

Med mobilt IT-stöd och appen ”Hälsa på plats” blir Väddö vårdcentral först ut i länets primärvård att smidigt och snabbt få åtkomst till journal, provsvar, läkemedelslista och mycket mer - direkt i läsplattan vid hembesök hos patienter. LÄS MER