27 vårdcentraler prisas för bästa lärandemiljö

Karl– Vi försöker möta både patienter och studenter som vi själva skulle vilja bli bemötta. Det säger Karl Patrik Jonsson på Kungsholmsdoktorn, som prisats för utmärkt studentmiljö av läkarstudenterna på Karolinska Institutet. En utmärkelse som handledare från 27 vårdcentraler fick ta emot på årets sista handledarträff i december.


Några veckor före jul har det blivit tradition att uppmärksamma god lärandemiljö i primärvården i samband med årets sista handledarträff. I år fick 27 vårdcentraler utmärkelser som bygger på omdömen av läkarstudenter på Karolinska Institutet.

Vad är då receptet för att lyckas? Karl Patrik Jonsson från Kungsholmsdoktorn och Lovisa Jäderlund Hagstedt från Husläkarmottagningen Norrtälje Södra tror att det är en mix av engagemang, kollegialt stöd, bra planering och att ta sig tid att reflektera tillsammans med studenterna som gjort att just deras vårdcentraler har fått gott betyg. Lovisa Jäderlund Hagstedt betonar särskilt vikten av struktur.
– Det tog lite tid att få ordning och reda, men det var det värt. I dag har vi en huvudansvarig för studentplaceringarna och har tagit fram skriftliga riktlinjer och checklistor som allaföljer. Där finns också tips och råd, bland annat om hur man ger återkoppling. Studenterna har även egna tidböcker, säger Lovisa Jäderlund Hagstedt.

Karl Patrik Jonsson är glad att även mindre vårdcentraler kan kvala in.
– Det är kul och vi känner oss stolta. Vi tycker att handledning är viktigt och försöker bemöta både patienter och studenter så som vi själva skulle vilja bli bemötta, säger han.

Både Lovisa och Karl Patrik tycker också det är viktigt att studenterna inte bara har kontakt med sina handledare under placeringen.
– Vi försöker se till att alla läkare och övrig personal på vårdcentralen är involverade och även täcker upp för varandra om det skulle behövas. Alla yrkesgrupper hos oss är roade av handledning och studenterna får även följa med på hembesök, till labb och olika ställen, säger Karl Patrik Jonsson.

Lovisa tycker det är hoppfullt att fyra vårdcentraler som är knutna till AVC-nätverket TioHundra AB har fått utmärkelsen.
– Det visar att vi har en bra grund att stå på, som vi nu kan bygga vidare på i vårt AVC-nätverk. Det stora länsövergripande handledarnätverket som finns är jättebra, men det behövs även lokala satsningar där vi kan utbyta idéer och erfarenheter, säger Lovisa Jäderlund Hagstedt.


Här är de vårdcentraler som studenterna skattar högst
Följande vårdcentraler fick 9 eller högre på en skala med max 10 poäng för excellent handledning av läkarstudenterna vid Karolinska Institutets läkarprogram hösten 2013 och våren 2014:

Kvartersakuten Matteus

Capio Husläkarmottagning Serafen

Gustavsbergs Vårdcentral        

Husläkarna i Margretelund      

Husläkarmottagning Norrtälje Norra                

Husläkarmottagning Norrtälje Södra                

Kungsholms Doktorn                  

Rissne Vårdcentral                      

Salems Vårdcentral                     

Sigtuna Läkarhus                          

Stocksunds Vårdcentral            

Storvretens Vårdcentral           

Stureby Vårdcentral                   

Tullinge Vårdcentral                    

Tumba Vårdcentral                     

Vallentuna Doktorn                    

Vårdcentral Badhotellet             

Älvsjö Vårdcentral                       

Capio vårdcentral Östermalm                              

Aleris Husläkarmottagning Näsby Parks           

Curera Farsta Husläkarmottagning                    

Ektorps Vårdcentral                    

Husläkarmottagningen Johannes                       

Kvartersakuten Mörby Centrum                        

Kvartersakuten Serafen            

Runby Vårdcentral                      

Vårby Vårdcentral

Text: Daphne Macris & Eva Öhman

Verksamhet:
Övergripande
Publicerad av:
Daphne Macris
Datum:
2014-12-29

Lättakut

Frågvist team bidrar till bättre vård på lättakut!

Vad hände? Varför gör du så? Vad fungerar inte? En matematiker, en industridesigner, en läkare och en psykolog följer lättakutens personal hack i häl för att hitta problem att lösa. 300 uppslag har blivit tre projekt som ska omsättas till bättre vård. LÄS MER

MobilInnovation

Mobil innovation i Norrtälje - journal i surfplatta!

Med mobilt IT-stöd och appen ”Hälsa på plats” blir Väddö vårdcentral först ut i länets primärvård att smidigt och snabbt få åtkomst till journal, provsvar, läkemedelslista och mycket mer - direkt i läsplattan vid hembesök hos patienter. LÄS MER