Bästa lärandemiljön – 29 vårdcentraler toppar listan

LenaBäckström– Det är hedrande och värmer extra att omdömena kommer från studenterna. Det säger Lena Bäckström på Ektorps vårdcentral, som prisats för utmärkt studentmiljö av läkarstudenterna på Karolinska Institutet. En utmärkelse som handledare från 29 vårdcentraler fick ta emot på CeFAM:s handledarträff i december.

 

Det var första gången Ektorps vårdcentral fick ta emot pris för bästa lärandemiljö. Vad är framgångsreceptet? Distriktsläkaren och handledaren Lena Bäckström tror att det kan förklaras med genuint engagemang, kollegialt stöd, bra planering och att de tar sig tid att reflektera tillsammans med studententerna och ger återkoppling.
– Det är väl det som lyser igenom, menar Lena Bäckström.

Men för två år sedan var läget annat. Då fanns ingen som tog huvudansvaret för studenterna och mycket föll mellan stolarna.
– Planering är ett måste för att det ska fungera. Vi bestämde oss för att satsa på att ha en huvudansvarig, synka samarbetet mellan oss handledare bättre och planera i god tid innan studenterna kommer. Helt enkelt skapa lite mer ordning och reda, säger Lena Bäckström som idag är huvudansvarig för studentplaceringarna.
– Vi har fått ovärderlig hjälp från CeFAM med upplägg, mallar, material, utbildning, och inte minst handledarträffar, säger Lena.

Inför varje termin lägger hon upp individuella grundscheman och reservplaner tillsammans med tre kollegor. Vid första mötet berättar Lena om sig själv och om vårdcentralen och låter även studenten presentera sig. Under vistelsen går man igenom olika patientfall och löser olika uppgifter. I början av placeringen på vårdcentralen sitter studenten bredvid handledarna vid ett eller flera patientbesök, men kan sedan ta anamnes och status allt mer självständigt. Frågeställningen diskuteras alltid tillsammans och efter varje möte görs en återkoppling.
– Det är kul att få vara med om utvecklingen och det är viktigt att studenterna blir tagna på allvar och uppskattade under praktikdagarna, säger Lena Bäckström.

Det är också viktigt att studenterna inte bara har kontakt med sina handledare under placeringen här.
– Vi försöker se till att alla läkare och övrig personal på vårdcentralen är involverade och även täcker upp för varandra om det skulle behövas.

Själv tycker hon att det är en rolig och stimulerande att vara handledare.
– Jag ser fram emot varje gång studenterna kommer, och skulle gärna följa dem alla elva terminer. Det känns bra att få dela med sig av kompetens och erfarenhet och jag har många givande diskussioner med studenterna, säger Lena Bäckström.

Lena är imponerad av hur kunniga studenterna är redan första terminen och samtidigt lite avundsjuk på att de har så fina möjligheter att träna på konsultationen.
– De är mer öppna och vågar fråga på ett annat sätt än på min tid. De får även träna på konsten att samtala med patienterna redan första terminen. Vi fick ingen träning alls, säger Lena Bäckström.

Hon menar att metoden är ingenting som man som läkare automatiskt tillägnar sig genom att tala med en stor mängd patienter, utan den förutsätter en särskilt struktur.
– Nu har studenterna möjlighet att träna detta under hela sin utbildning – med ökad svårighetsgrad. Vilket framsteg, avslutar Lena Bäckström.

 Text: Daphne Macris

 

Pristagarehandledare2013

 

 

 

 

 

 


Här är de högt skattade vårdcentralerna

Följande vårdcentraler fick 9 eller högre på en skala med max 10 poäng för excellent handledning av läkarstudenter hösten 2012 och våren 2013. Extra stort grattis till Tveta Hälsocentral som fick priset för femte året i rad:

Aleris Näsby Parks husläkarmottagning

Brommaplans vårdcentral

Capio Hagsätra

Capio husläkarmottagning Serafen

Curera Farsta husläkarmottagning

Din Doktor i Märsta

Ektorps vårdcentral

Hallunda vårdcentral

Johannes husläkarmottagning

Norrtälje Norra husläkarmottagning

Norrtälje Södra husläkarmottagning

Kista vårdcentral               

Kvartersakuten Matteus

Kvartersakuten Mörby Centrum

Kvartersakuten Surbrunn

Lidingödoktorn

Salems vårdcentral

Sjöstadsdoktorn

Stocksunds vårdcentral

Strängnäs vårdcentral

Söderdoktorn

Tensta vårdcentral

Tveta Hälsocentral

Täby Kyrkby husläkarmottagning

Vallentunadoktorn

Vårby vårdcentral              

Älvsjö vårdcentral             

Österåkersdoktorn

Östra vårdcentral

Verksamhet:
Övergripande
Publicerad av:
Daphne Macris
Datum:
2013-12-18

Lättakut

Frågvist team bidrar till bättre vård på lättakut!

Vad hände? Varför gör du så? Vad fungerar inte? En matematiker, en industridesigner, en läkare och en psykolog följer lättakutens personal hack i häl för att hitta problem att lösa. 300 uppslag har blivit tre projekt som ska omsättas till bättre vård. LÄS MER

MobilInnovation

Mobil innovation i Norrtälje - journal i surfplatta!

Med mobilt IT-stöd och appen ”Hälsa på plats” blir Väddö vårdcentral först ut i länets primärvård att smidigt och snabbt få åtkomst till journal, provsvar, läkemedelslista och mycket mer - direkt i läsplattan vid hembesök hos patienter. LÄS MER