Från Vaxholms vårdcentral till sjukhus i Indien

AthanasiosBLOGGTropiska sjukdomar, HIV-behandlingar och erfarenhet av hur det är att jobba som läkare i ett fattigt område utan välfungerande sjukvårdssystem. Det väntar ST-läkaren Athanasios Kontaris från Vaxholms vårdcentral. Från den 2 september kan du följa hans blogg från Indien.              

 

 

ST-läkaren Athanasios Kontaris var tidigt klar över att han ville arbeta på fältet i ett utvecklingsland. Det var i själva verket därför han valde att bli läkare. När erbjudandet från CeFAM Globalmedicin dök upp om att förlägga tre månader av sin ST-tjänstgöring i Trivandum, Indien nappade han direkt.

– Det är ett bra första steg. Och ett värdefullt tillfälle att bredda erfarenheter och kliniska färdigheter. Samtidigt blir det en fantastisk möjlighet att uppleva ett nytt land, ny kultur och träffa nya människor, säger Athanasios Kontaris.

 

Det som är särskilt viktigt är att få erfarenhet av hur man hanterar medicinska problem under enkla förhållanden. Att i första hand lita på sin kliniska blick, hörsel och lukt och sina händer – och koncentration på sjukhistorien för att kunna ställa korrekt diagnos och behandling. Kanske kan hans tidigare erfarenheter av att jobba som enda läkare på den grekiska ön Serifos komma till nytta.

Jag gillar att vara i en miljö där man får vara beredd på att kunna hantera det mesta som läkare, säger Athanasios Kontaris.

 

Trivandrum ligger i Kerala och är en av Indiens fattigaste och mest folkrika delstater. Till ytan bara lite större än Jämtland, men med betydligt många fler invånarna, cirka 35 miljoner. Athanasios och tre andra svenska kollegor kommer att tjänstgöra på sjukhuset Medical College. Genom andra ST-läkares månadsrapporter vet Athanasios att det inte är ovanligt att de inhemska läkarna tar emot över 160 patienter i timmen. Han har också förstått att han kommer möta många svårt sjuka patienter med både obekanta och välbekanta sjukdomar, ofta med långt gångna komplikationer. Många är också svårt akut sjuka på grund av dåligt utgångsläge av exempelvis undernäring.

– Här hemma behandlar vi sjukdomar som knappt hunnit bli sjukdomar, och ibland kan man undra varför. I ett land som Indien har sjukdomarna hunnit utvecklas och bli mycket tydligare eftersom människor av olika anledningar ofta väntar väldigt länge innan de söker vård. Det blir nog en ögonöppnare, säger Athanasios Kontaris.

 

Erfarenheterna från Indien tror han även att han kan ha nytta av i sitt arbete på hemmaplan.

– För en allmänläkare på en vårdcentral blir det allt vanligare att möta patienter från olika kulturer och ställas inför nya hälsoproblem. Det kräver ökad kunskap och förståelse för globala hälsofrågor, säger Athanasios.

Som exempel tar han tuberkulos, tbc, som med senare års globalisering, invandring och flyktingmottagande långsamt har börjat öka igen.

– Som läkare måste ha med sig i bak­huvudet att hosta, feber och avmagring under en längre tid kan vara tecken på tbc, säger Athanasios Kontaris.

 

Boendet i Kerala är inte ordnat ännu. Det ska Athanasios och hans svenska kollegor göra på plats. Planen är att de ska bo en bit utanför Trivandum, i den lilla kustorten Kovalam och pendla till sjukhuset. Efter tjänstgöringsperioden väntar en månads upptäcktsresa på egen hand i Indien, Nepal och Burma.

– Jag känner mig priviligerad som får den här möjligheten, avslutar Athanasios Kontaris.

 

Text: Daphne Macris

 

Här kan du följa Athanasios blogg från Indien och även Ylva Karlsson som redan är igång med sin blogg från Tanzania >>

 

 

 

 

Verksamhet:
Övergripande
Publicerad av:
Daphne Macris
Datum:
2013-08-29

Lättakut

Frågvist team bidrar till bättre vård på lättakut!

Vad hände? Varför gör du så? Vad fungerar inte? En matematiker, en industridesigner, en läkare och en psykolog följer lättakutens personal hack i häl för att hitta problem att lösa. 300 uppslag har blivit tre projekt som ska omsättas till bättre vård. LÄS MER

MobilInnovation

Mobil innovation i Norrtälje - journal i surfplatta!

Med mobilt IT-stöd och appen ”Hälsa på plats” blir Väddö vårdcentral först ut i länets primärvård att smidigt och snabbt få åtkomst till journal, provsvar, läkemedelslista och mycket mer - direkt i läsplattan vid hembesök hos patienter. LÄS MER